Camasa lui Christos, romanul lui Lloyd C. Douglas a ramas de-a lungul anilor un besteller absolut, tiparit in zeci de milioane de exemplare.
Este bine-cunoscuta poveste a omului care a castigat camasa lui Cristos la un joc de zaruri
Marcellus, un ofiter roman, castiga la zaruri camasa lui Christos. In scurt timp, porneste in cautarea adevarului despre camasa Nazarineanului – o preocupare care il va conduce catre radacinile si esenta crestinismului si va infatisa cititorului, in culori vii, lumea Romei antice.
O poveste mereu actuala, despre aventura, credinta si iubire, despre nazuintele adanci ale sufletului, dar si despre mantuirea lui.
De-a lungul acestei aventuri, atat Marcellus, cat si cititorul sunt siliti sa-si analizeze credinta si sa-si evalueze standardele dupa care si-au trait viata.
Primele insemnari despre
Camasa lui Christos sunt cuprinse in Noul Testament si au fost scrise de cei patru evanghelisti: Matei, Marcu, Luca si Ioan. Cea mai completa si mai convingatoare descriere ii apartine lui Ioan (XIX, 23-24), care mentioneaza ca la piciorul Crucii, dupa ce si-au impartit celelalte vesminte, soldatii romani au tras la sorti, pentru a nu taia in bucati "camasa cea fara cusatura".
La inceputul secolului IV, in anul 326, Sfanta Elena, mama imparatului Constantin al Bizantului, a plecat in Palestina, in cautarea unor marturii ale vietii si patimilor Mantuitorului. Ea a gasit Sfanta Cruce si Camasa lui Christos - dovezi magice ale existentei lumesti a lui lisus.
Astazi, Camasa lui Christos este pastrata in relicvariul Manastirii din Argenteuil (Franta) - loc de sfant pelerinaj si semn de netagaduit ca Mantuitorul se afla printre noi.