Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Coridorul ingust. State, societati si soarta libertatii
-15
Coridorul ingust. State, societati si soarta libertatii
Editura: Publica
Data aparitiei: 2020
Numar de pagini: 600
Autor(i): Daron Acemoglu
Editura: Grupul Editorial Publica
Colectia: Economie
Disponibilitate: In stoc

Astazi traim vremuri caracterizate de o destabilizare dureroasa.

Avem nevoie de libertate mai mult decât am avut vreodata, dar coridorul spre aceasta devine mai îngust si mai primejdios.

Pericolul de la orizont nu este „doar” pierderea libertatii noastre politice, indiferent de cât de sumbru este, ci si dezintegrarea prosperitatii si a ...
Pret: 85,00 lei
Pret: 72,25 lei
buc.
CARTI » Istorie, Sociologie, Stiinte politice » Coridorul ingust. State, societati si soarta libertatii

Coridorul ingust. State, societati si soarta libertatii

Astazi traim vremuri caracterizate de o destabilizare dureroasa.

Avem nevoie de libertate mai mult decât am avut vreodata, dar coridorul spre aceasta devine mai îngust si mai primejdios.

Pericolul de la orizont nu este „doar” pierderea libertatii noastre politice, indiferent de cât de sumbru este, ci si dezintegrarea prosperitatii si a sigurantei care depinde atât de mult de libertate.

Opusul coridorului catre libertate este drumul înspre ruinare.

De la autorii bestsellerului international De ce esueaza natiunile, avem o noua perspectiva teoretica menita sa ne lamureasca de ce libertatea înfloreste în unele state, dar se prabuseste sub autoritarism sau anarhie în altele si cum poate sa prospere în continuare în pofida noilor provocari.

Cu greu am putea spune ca libertatea tine de ordinea „naturala” a lucrurilor.

În aproape orice loc de pe Pamânt si în mai toate timpurile, cel puternic l-a dominat pe cel slab, iar libertatea omului a fost înabusita prin forta sau de obiceiuri si norme.

Fie statele au fost prea slabe pentru a-si proteja cetatenii de aceste amenintari, fie au fost prea puternice pentru ca populatia sa se apere ea însasi de despotism.

Libertatea apare numai atunci când între stat si societate se ajunge la un echilibru delicat si precar.

Exista un mit occidental potrivit caruia libertatea politica este o constructie trainica, o stare stabila, la care se ajunge printr-un proces de „iluminare”.

Aceasta perspectiva statica, sustin autorii, este o fantezie; coridorul spre libertate este mai degraba îngust si ramâne deschis numai printr-o confruntare majora si necontenita între stat si societate.

Puterea institutiilor de stat si elitele care le controleaza nu au ramas niciodata necontestate într-o societate libera.

De fapt, capacitatea de a le contesta este definitia libertatii.

Institutiile statului trebuie sa evolueze încontinuu deoarece natura conflictelor si nevoile societatii se schimba, astfel ca abilitatea societatii de a trage la raspundere statul si pe conducatorii sai trebuie sa se intensifice în tandem cu capacitatile statului.

Aceasta lupta dintre stat si societate devine auto-stimulativa, determinându-le pe amândoua sa dezvolte o serie mai larga de capacitati, doar pentru a continua sa înainteze pe coridor.

Însa aceasta lupta scoate totodata în evidenta natura fragila a libertatii.

Ea este construita pe un echilibru precar între stat si societate, între elitele economice, politice si sociale si cetateni, între institutii si norme.

Daca o parte a balantei devine prea puternica, asa cum s-a întâmplat adesea în istorie, libertatea începe sa slabeasca.

Ea depinde de o mobilizare atenta a societatii.

Dar este, de asemenea, nevoie ca institutiile statului sa se reinventeze încontinuu pentru a raspunde noilor provocari economice si sociale ce pot închide culoarul libertatii.

Coridorul îngust ne poarta într-o calatorie fascinanta, pe continente si de-a lungul istoriei omenirii, pentru a descoperi ingredientul esential al libertatii. În vremurile noastre, nu exista o cautare – si nici o carte mai importanta.

— GEORGE AKERLOF, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Libertatea nu se naste usor.

Multe popoare sufera din cauza guvernelor ineficiente si sunt captive într-o cusca a normelor si a traditiilor.

Altele se afla sub stapânirea unui Leviatan Despotic. În aceasta fresca originala si deosebit de încântatoare, Daron Acemoglu si Jim Robinson ne poarta într-o calatorie de-a lungul civilizatiilor, în spatiu si timp.

O realizare remarcabila pe care numai ei ar fi putut sa o înfaptuiasca si care pare menita sa repete performanta stelara a cartii De ce esueaza natiunile.

— Jean Tirole, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Cum ar trebui sa întelegem provocarile cu care se confrunta democratiile noastre în prezent?

Aceasta carte stralucita, de actualitate ne ofera o teorie simpla, dar de impact, care ne ajuta sa evaluam diferite alternative de guvernare sociala.

Analiza ne atrage atentia ca e nevoie de vigilenta pentru a mentine un echilibru potrivit între stat si societate – pentru a ramâne pe „coridorul îngust” –, evitând astfel sa ne prabusim fie într-o stare de anarhie, fie într-o dictatura.

— Bengt Holmstrom, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Unul dintre cele mai mari paradoxuri ale istoriei politice este tendinta societatii, din ultimii 10 000 de ani, de a lasa în urma triburile mici, în vederea dezvoltarii unor state centralizate puternice, care permit unor populatii de milioane de indivizi sa functioneze.

Dar cum poate fi cultivata libertatea cetatenilor în interiorul unui asemenea stat? Cartea de fata vine cu un raspuns la aceasta dilema fundamentala.

Si ofera totodata o lectura placuta si stimulativa.

— Jared Diamond, castigator al Premiului Pulitzer

Pornind de la exemple captivante de civilizatii care au înflorit sau au intrat în declin, Acemoglu si Robinson ofera o analiza interesanta a echilibrului necesar între stat si societate.

Coridorul îngust este destinat sa fie o carte de referinta despre viitorul libertatii pentru orice politician serios, cercetator sau cetatean.

— Erik Brynjolfsson, coautor al The Second Machine Age

Ce parere ai despre cartea "Coridorul ingust. State, societati si soarta libertatii" ?

Cine a cumparat Coridorul ingust. State, societati si soarta libertatii, a mai cumparat si:
Furtuna din iad
Thomas Goodrich
Viata sub Ocupatia Nazista
Paul Roland
Civilizatia. Vestul si Restul
Niall Ferguson
Monarhia Habsburgica. Volumul I. Dezvoltarea economica, administratia si sistemul juridic, forta armata
Academiei de Științe a Austriei, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE