CARTI »
Istorie »
Sociologia proastei guvernari in Romania interbelica Sociologia proastei guvernari in Romania interbelica
Dupa bestsellerul Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, lucrarea emblematica si bestsellerul anului aniversar 2018, Bogdan Bucur revine cu un volum despre Romania interbelica.Dupa cum ne-a obisnuit, autorul ne propune o privire incisiva asupra guvernarii in toate regiunile Romaniei, dupa Primul Razboi Mondial.
Demagogia, abuzurile statului, coruptia clasei politice, proasta guvernare – desi par titluri extrase din emisiunile canalelor de stiri de astazi, sunt teze ale lucrarii de fata, concluzii sustinute cu argumente si dovezi incontestabile.
Astfel, autorul ne invita „...sa ne privim in oglinda din cand in cand, cu spirit de echilibru si cu realism, fara sa ne autoflagelam sau sa ne magulim singuri, deoarece cunoasterea veridica a vietii trecute ne poate ajuta realmente sa ne organizam mai bine prezentul”, scrie Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, in prefata lucrarii.
„Am trudit la redactarea si perfectionarea acestei lucrari timp de 10 ani – odata cu admiterea la studiile doctorale in octombrie 2009 –, spune Bogdan Bucur, din dorinta ca Romania postdecembrista, care este patria mea, sa incerce sa nu mai repete erorile inaintasilor.
Stiu ca acest lucru nu se intampla. Dar aceasta iluzie, de care sunt constient, m-a determinat sa perseverez.
De altfel, nu doar in tara noastra, ci pretutindeni, aproape nimeni nu invata din greselile celorlalti.
Sunt necesare calitati intelectuale exceptionale, imaginatie sociologica (dupa Charles Wright Mills), rafinament cultural si sensibilitate istorica, pentru o asemenea capacitate, cu care putini oameni sunt inzestrati.
Totusi, consider ca sacrificiul romanilor care si-au pierdut viata pentru integritatea teritoriului national (in cele doua razboaie mondiale) sau pentru libertate politica si revenirea la democratie (in decembrie 1989) trebuie respectat si omagiat, in primul rand, prin buna guvernare, lucru de care n-am avut parte, din nefericire, aproape niciodata in istorie.”