Declarat anticipat unul dintre cele mai bune romane ale anului 2019, Portofoliul fugii se sustine printr-o îmbinare perfecta între istoria adevarata si o insolita poveste de iubire, punând grave întrebari legate de egoism si umanitate.Hannah Arendt, Victor Brauner, André Breton, Marc Chagall, Marcel Duchamp, Max Ernst, Lion Feuchtwanger, Franz Werfel, Alma Mahler Gropius Werfel, Golo Mann, Victor Serge... – nume, printre altele mii, pe o dubla lista: a celor haituiti de regimul nazist si a celor care trebuie salvati.
Marsilia, 1940. Varian Fry, un jurnalist american, preia conducerea Emergency Rescue Committee, al carui scop e sa scoata din Franta Republicii de la Vichy elita culturala europeana vânata sistematic de nazisti – pictorii si scriitorii, mai cu seama.
Varian Fry ajunge la Marsilia cu o lista deja redactata si, va descoperi, insuficienta, cu un mandat scurt, pe care îl va prelungi împotriva tuturor presiunilor, inclusiv americane, pâna când propria existenta îi va fi amenintata, si cu o sustinere financiara precara, pentru care se iveste o solutie.
Un portofoliu al fugii, o selectie de lucrari realizate si donate tocmai de cei aflati în pericol, pentru a fi trimise, expuse si apoi licitate în Statele Unite, banii urmând sa cumpere într-un fel sau altul accesul acestora la libertate.
Un plan aproape fara cusur, daca nu ar fi aparut o întâlnire neprevazuta: Varian Fry îl va regasi la Marsilia pe Elliott Grant, cel care jucase un rol important în viata lui cu doisprezece ani în urma.