Cei dispăruți - În căutarea a şase dintre cei şase milioane
Volumul de memorialistica al lui Daniel Mendelsohn incepe cu povestea unui baiat crescut intr-o familie marcata de disparitia a sase dintre rudele sale in timpul Holocaustului - un subiect tabu care l-a fascinat de mic.
Multi ani mai tirziu, intrigat de descoperirea citorva scrisori disperate primite de bunicul sau in 1939 si tulburat de ceea ce pare a fi o tradare teribila, Daniel Mendelsohn porneste in cautarea ultimilor martori ai destinelor rudelor sale.
O misiune care il poarta prin mai multe tari de pe patru continente, punindu-l in situatia de a se confrunta cu discrepantele sfisietoare dintre realitatile pe care le traim si povestile pe care le spunem. Iar in cele din urma se reintoarce in micul tirg ucrainean in care a inceput povestea familiei sale si unde il asteapta dezlegarea unui mister vechi de zeci de ani.
Pendulind intre trecut si prezent, impletind o odisee in jurul lumii, amintiri din copilarie ale unei generatii disparute acum de evrei imigranti si reflectii provocatoare asupra unor texte biblice si a istoriei evreiesti, Cei disparuti transforma povestea unei familii intr-o meditatie asupra fragilitatii trecutului.
Profund personal, plin de suspans si minunat scris, acest tur de forta literar arunca o lumina asupra a tot ce se pierde si se regaseste in trecerea timpului.
O naratiune remarcabila - riguroasa in cautarea adevarului, deopotriva tandra si exigenta.
Este profund emotionanta, adesea dureroasa, uneori amuzanta...
Mendelsohn reuseste sa schiteze un tablou extrem de uman in care fiecare martor are un chip, iar fiecare chip are o poveste si un destin.
Elie Wiesel
Un excelent volum de memorii...
O povestire detectivistica in esenta, Cei disparuti reuseste mult mai mult decit sa prezinte destinul unora dintre rudele lui Mendelsohn: readuce la viata lupta unei intregi generatii.
People