CREIERUL INȘELATOR - LEGATURA DINTRE ȘTIINȚELE UMANISTE ȘI NEUROȘTIINȚE
Creierul inselator - un studiu foarte interesant despre legăturile dintre literatură și neuroștiințe.
Pare că sunt două teritorii despărțite de un ocean?
Poate că nu e chiar așa.
Modul în care este analizat creierul uman și felul în care el funcționează în literatura contemporană ne demonstrează că perspectiva literară poate aduce puncte de vedere inedite în analiza științifică.
Pe scurt, aceasta este analiza lui Jason Tougaw asupra abordării literare a unui număr de scriitori contemporani, în contextul mai amplu al unei adevărate neuromanii culturale.
Căutăm din ce în ce mai des explicații pentru comportamente și dinamici sociale în interiorul creierelor noastre.
Înțelegem din ce în ce mai multe lucruri despre sine călătorind în interiorul minții.
Și iată că o facem inclusiv în experimente literare.
Descriere Creierul Inselator
În ce fel își transpun experiențele într-o poveste cei care sunt diferiți de noi?
Dacă viziunea lor despre viață nu corespunde cu a noastră, cum arată literatura scrisă de ei, cum reușește ea să ne transmită un mesaj profund și să ne emoționeze?
Pornind de la operele unor autori care explorează psihicul așa-numiților „neurodivergenți“ sau fac ei înșiși parte din această categorie, Jason Tougaw pune în scenă un dialog mai puțin obișnuit, cel dintre neuroștiințe și literatură.
Pe de o parte, Creierul înșelător abordează probleme care îi fascinează pe oamenii de știință ca, de exemplu, cum se transformă materia (cerebrală) în ceva imaterial (conștiința).
Pe de altă parte, cartea aduce în discuție întrebări incomode, care ne privesc pe toți. Iar una dintre cele mai importante este următoarea: în lumina noilor descoperiri din neuroștiințe, mai putem vorbi despre un creier „normal“, „sănătos“, sau acesta nu a devenit decât o altă ficțiune construită cultural?