Ce ne poate invata psihologia despre sex?
Cum reacţioneaza oamenii – corpuri si minti diferite – atunci cand vine vorba despre sex?
Cum putem sa ne opunem stigmatizarii oamenilor pe considerente ce tin de sexualitatea lor?
Bun venit în lumea psihologiei sexului!
Fie că îți place, fie că nu, cu toții trăim într‑o lume în care suntem bombardați constant cu informație, imagini și ideologii despre sex.
Psihologia nu presupune doar descoperirea unor lucruri prin intermediul cercetării, ci și evaluarea lucrurilor din perspectivă psihologică și aplicarea principiilor psihologice în viața oamenilor.
Așadar, dincolo de faptul că oferă o mulțime de informații despre sex din diferite teorii și studii, această carte pune la dispoziție și mijloacele pentru a gândi critic cu privire la mesajele transmise despre sex și la dezbaterile care se poartă pe tematici legate de acest subiect.
De asemenea, conține o mulțime de informații despre felul în care cercetarea și ideile din psihologie pot fi aplicate în viață, în general, dar și despre felul în care le poți aplica tu, în propriile relații și experiențe.
Cele cinci capitole prezintă o incursiune în ceea ce știm despre psihologia sexului, urmărind diferite aspecte: sexualitate (orientarea, identitatea și atracția sexuală), „actul” sexual sau contactul sexual, practicile și relațiile sexuale și ceea ce a fost numit de curând sexualizarea culturii.
Fiecare capitol se bazează pe cărți și articole științifice, pe care le poți consulta apoi pentru a afla mai multe despre temele care te interesează.
Veți găsi, de asemenea, și o listă de resurse, la finalul cărții, de unde puteți afla mai multe informații despre tematicile studiate.
Sperăm că, pe tot parcursul acestei cărți, vei continua să te întrebi „Ce e psihologia?” și „Ce e sexul?” și că răspunsurile se vor schimba pe măsură ce citești.
Așa cum se întâmplă cu majoritatea întrebărilor importante, nu există răspunsuri corecte nici pentru acestea; important și util este să continui să ți le pui și să observi cum se schimbă răspunsurile cu cât reflectezi mai mult asupra lor.
Iar dacă psihologia sexului se dovedește utilă într‑o oarecare măsură, ea trebuie să răspundă și la întrebările practice, presante, pe care le avem cu privire la sex:
• Cum putem împiedica stigmatizarea, marginalizarea sau chiar torturarea și uciderea oamenilor din cauza sexualității lor?
• Cum putem ajuta oamenii care se confruntă cu probleme legate de sexualitate?
• Cum putem reduce ratele îngrijorător de mari ale sexului abuziv și coercitiv?
• Cum ar trebui să tratăm agresorii sexuali pentru a‑i împiedica să mai comită abuzuri sexuale și cum putem ajuta victimele acestor abuzuri?
• Cum arată o viziune sănătoasă asupra sexului și cum am putea încuraja promovarea acesteia în media convențională, socială și sexuală?
• Cum ar trebui să educăm copiii cu privire la sex?