Geneza Antichității Târzii
„O lectură a schimbărilor religioase și sociale de la Marcus Aurelius până la moartea lui Constantin cel Mare.“ — PETER BROWN
O incursiune în lumea mediteraneeană dintre secolele al II-lea și al IV-lea, privită prin ochii celor Șapte Adormiți din Efes, treziți la viață în chip miraculos ca să fie martorii unor transformări tulburătoare.
Grație unei grile de interpretare vizionare, epoca Antichității Târzii capătă coerență și sens.
Peter Brown ne explică formele de manifestare a sacrului în societatea epocii, cum a evoluat relația cu supranaturalul de la vrăjitori și visători la sfinți și pustnici și cum au influențat toate acestea schimbarea tiparelor sociale și au dus la crearea unei noi elite spirituale de „prieteni ai lui Dumnezeu“.
„Nimeni nu a influențat cu mai mare autoritate și cuprindere, în ultima jumătate de veac, studiul Antichității postclasice europene decât Peter Brown.
El a dat lumii academice contemporane articulațiile unui domeniu de studiu: Antichitatea Târzie.
Numele lui a devenit inconturnabil în orice lucrare consacrată acestui deopotrivă vast și delicat continent al spiritului, pe care îl cunoștea până în ultimele ascunzișuri.
Ce impresionează cu adevărat în cărțile lui Peter Brown nu este însă erudiția lui de-a dreptul oceanică, ci vederea limpede care străbate acel teritoriu scufundat, luminându-l fără să-i abolească poezia.“
— ȘTEFAN COLCERIU