Cum a ajuns Virgil Magureanu șeful serviciilor speciale ? Si cum a fost construit Serviciul Roman de Informatii ?Volumul „Ce s‑a intamplat de fapt“ aduce in prim plan momentele cruciale ale zilelor Revolutiei din 1989.Autorii au trait schimbarea regimului politic si pe celelalte din trena sa, fiind oarecum in miezul lor prin cunoasterea persoanelor publice care paseau inapoisi, deopotriva, a acelora care avansau.
Toti cei care preiau puterea la un moment dat, se grabesc, pentru a si crea premisele propriului cult, sa denigreze si sa respinga practicile politice ale celor dinainte iar, la randul lor, vor fi din aceleasi motive, in mod sigur obiectul incriminarilor oficiale atunci cand vor fi parasit templul puterii.
Virgil Magureanu este cel care a intemeiat si, practic, a condus vreme de mai bine de 7 ani, intr‑o perioada extrem de agitata, incepand cu 1990, Serviciul Roman de Informatii.
De fapt, aceasta este si principala tema a acestui volum.
Exista, insa, si alte teme importante despre care aceasta carte face vorbire, teme pe care volumul le supune atentiei publicului cititor.
Din cuprins: "Ce s-a intamplat de fapt":
• Academia Stefan Gheorghiu și un doctorat intr-o specialitate foarte rară: doctrine politice contemporane.
• Un element intr-o mișcare conspirativă de schimbare a lui Nicolae Ceausescu
• 23 decembrie: "De ce nu vii de la baricadă?" (Ion Iliescu)
• Procesul Ceaușescu: "Este ziua marilor decizii" (Silviu Brucan). "Vei fi martorul meu" (Ion Iliescu)
• Consilierul lui Ion Iliescu pe probleme speciale
• "Sa facem un nou serviciu român de informatii" (generalii Neagu Cosma si Mihai Stan)
Recomandari "Ce s-a intamplat de fapt":
Să realizezi o carte de interviu nu este un lucru tocmai facil de realizat, însă era o ocazie unică de a realiza o carte interviu cu Virgil Măgureanu – primul șef al serviciilor de informații din România de după căderea Comunismului.
(Lavinia Betea, Gandul)
"Este un prilej unic de a ne valida propriile ipoteze despre necunoscutele pe care inca le mai avem despre decembrie 1989 si mai ales acea mare necunoscuta: "Cum am ajuns aici?"
(Lavinia Betea, DCNews)
"Ce s-a întâmplat de fapt" este o tentativă a lui Virgil Măgureanu de a prezenta un punct de vedere personal, documentat și asumat, asupra acelor ani. O carte care va naște numeroase comentarii, dar cu acestea Virgil Măgureanu este obișnuit.
(Dan Andronic, Evenimentul Zilei)