CARTI »
Istorie »
Mitologie. Povesti nemuritoare despre Zei si Eroi Mitologie. Povesti nemuritoare despre Zei si Eroi
Un volum-bijuterie despre mitologia greco-romana si cea nordica.Milioane de cititori au fost cuceriti de aceasta colectie clasica de mituri culese din lumea greco-romana si din cea scandinava, de la aparitia sa pana in prezent.
Modalitatea de prezentare grafica orecomanda ca pe o adevarata bijuterie pentru biblioteca oricarui cititor fascinat de civilizatiile clasice, de cultura occidentala, de povesti si de enigmele naturii umane.
Edith Hamilton a repovestit vechile mituri ale Europei, dand nastere acestei lucrari de exceptie despre zei si eroi. Prima data, a vazut lumina tiparului in 1942, iar succesul de care s-a bucurat a transformat-o intr-un volum legendar, o carte de capatai pentru biblioteca de acasa. Pana in 1957, se vandusera deja 4.5 milioane de exemplare.
Stilul autoarei reuseste sa creeze o atmosfera unitara a intregii carti, pastrand totodata amprenta originala a fiecaruia dintre autorii clasici carora le apartin variantele originale ale miturilor.
De exemplu, cititorul va simti atat spiritul copilaros, uneori crud, al lui Hesiod, cat si subtilitatile si scepticismul lui Ovidiu.
Pe langa miturile propriu-zise, autoarea ne ofera informatii despre modul de formare al acestora, dar si despre scriitorii antici care le-au conturat. Miturile reinvie o lume tanara, in care ratiunea nu punea nicio frana imaginatiei, in care realul si irealul se impleteau armonios.
Acestea sunt pietrele de temelie pe care s-a ridicat cultura occidentala.
Acestea sunt sursele de inspiratie care au facut posibile opere si creatii fundamentale din antichitate pana astazi.
10 planse splendide, adevarate opera de arta, se intrepatrund cu textul, conturand astfel un volum magistral.
Cartea cuprinde sapte parti:
1. Zeii, creatia si primii eroi
2. Povesti de dragoste si aventura
3. Marii eroi dinaintea razboiului troian
4. Eroii razboiului troian
5. Marile familii din mitologie
6. Mituri mai putin cunoscute
7. Mitologia nordica.
Recomandari:
„Hamilton (…) a pus intr-o lumina stralucitoare Epoca de Aur a civilizatiei si a gandirii grecesti (…) cu un stil de o forta patrunzatoare si de o simplitate homerica.” (New York Times)
„(…) oricine se gasea intr-o padure putea sa vada printre copaci o nimfa care alerga sau, aplecat deasupra unei ape limpezi pentru a sorbi din ea, sa distinga in adancuri chipul unei naiade.” (Edith Hamilton)