Regina Maria a României (1875-1938), născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, prințesă a Marii Britanii și Irlandei și nepoată a reginei Victoria a Regatului Unit, a fost a doua regină a României și soție a regelui Ferdinand I al României.
A dat dovadă de reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României în plan internațional. vDupă moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea, a fost îndepărtată de acesta din viața politică.
A fost o personalitate complexă și puternică, profund credincioasă poporului român.
„Acum, în 1930, la trei ani de la moartea Regelui întregitor, Regența era o realitate.
Peisajul politic se completa cu opoziția dintre liberalii conduși de familia Brătianu și țărăniști, ardeleni în majoritate, veniți la putere după Marea Unire.
Încă din 1914, când urcase pe Tron împreună cu regalul ei soț, Maria se manifestase plenar în luarea deciziilor esențiale privind conducerea țării.
Circula chiar butada că singurul bărbat politic adevărat din România era Regina Maria…”
GEORGETA FILITTI, academician
„Însemnările zilnice din anul 1930 ale Reginei Maria sunt o mină de aur pentru cunoscători și pentru publicul larg.
Regina ni se înfățișează aici în ipostaze speciale, unele inedite, altele cunoscute, pline de farmec, de duioșie sau de înverșunare și chiar de supărare, precum călătoria
în Egipt, ruperea logodnei principesei Ileana, întoarcerea lui Carol al II-lea, fariseismul oamenilor politici români, grija pentru soarta țării, liniștea amăgitoare a unui apus de soare la Balcic etc.”
IOAN-AUREL POP, Președintele Academiei Române
Traducere din limba engleză și introducere: Georgeta Filitti
Note: Tudor Vișan-Miu