Privirea lui Thanatos: Epidemii, războaie, asasinate, masacre în șase istorii medicale locale și globale „Înainte de toate, moartea este un fapt biologic fundamental, primar.
Caracteristica ei? Seceră, seceră, seceră!
Non‑existența își are fenomenologia ei ireversibilă, procesualitatea ei unidirecțională, letală…
Prezentul se descompune (și recompune) instantaneu în fața noastră în fumul trecutului, iar viitorul și contrafactualitatea sunt mai degrabă speculații cvasi‑metafizice agreabile, dar… fără obiect.
Aparent, viața pare a fi doar o tragică pierdere de timp în care singurul lucru care (nu) contează este monologul de o clipă în momentul morții.
Numai că mormântul faraonului Tutankhamon sau Pompeiul imortalizat, în doar o singură zi, sub cenușă demonstrează că secunda morții se poate transforma în nemurirea istoriei și ne poate transforma prin cultură, pe noi, pe toți...
De ce murim? Asta e deja o altă problemă pe care încă nimeni nu o poate explica îndeajuns.
Și, după cum vom vedea în această carte, există și o știință a morții, una cât se poate de riguroasă, cu o istorie a ei, aparte. O știință a limitei, cu Grenzsituationen ca la Karl Jaspers…”
„O adevărată epopee, pasionantă, de o mare erudiţie, scrisă cu extraordinară atenţie pentru fiecare detaliu povestit.
Dovada că istoria unei ştiinţe complexe precum medicina legală face parte din zestrea importantă a cunoaşterii medicale, sociale şi culturale.”
Vladimir BELIŞ (membru de onoare al Academiei Române)
„Această carte fascinantă integrează într-o reflecţie unitară câteva sumbre istorii exemplare, de la noi şi din lume, în care – pentru a rămâne în simbolistica titlului – atotputernicul Zeus (sau măcar Asklepios, zeul medicinei) se înfruntă cu sagacitatea zeului morţii, Thanatos. Octavian Buda este unul din medicii ideali ai... altui timp, cu o curiozitate enciclopedică debordantă, în care umanismul său include ştiinţele vieţii, cu o cuprindere atentă la toate evoluţiile realităţii şi constant deschisă la noutăţile ideatice.”
Sorin ANTOHI (membru Academia Europaea)
„Citiţi această carte şi istoria românească nu va mai fi aceeaşi!
Volumul profesorului Buda este o contribuţie esenţială alături de lucrările clasice scrise de Victor Gomoiu, Valeriu Bologa sau Pompei Samarian.”
Valentin PROTOPOPESCU (redactor Radio România Cultural)
De la Ciuma lui Iustinian la Ciuma lui Caragea: o istorie a Morţii Negre ● Decapitarea ca simbol naţional: reconstituirea chipului lui Mihai Viteazul ● Autopsia unui asasinat politic: Barbu Catargiu ● Mina Minovici: ştiinţa din spatele morţii ● Moartea unui laureat Nobel la Mărăşeşti: Eduard Buchner, chimiştii şi Primul Război Mondial ● Pădurea ororilor: Katyn-ul şi medicii legiştii din România ● Conține 164 de imagini alb negru și color