1421 anul in care China a descoperit lumea
?Bravii marinari, ale caror calatorii de explorare au deschis lumea, sunt deja personaje-simbol ?n istoria Europei: Columb a descoperit Lumea Noua ?n 1492, Dias a descoperit Capul Bunei Sperante ?n 1488, iar Magellan a facut ?nconjurul lumii ?n 1519. Totusi, exista o problema ?n legatura cu povestea descoperirii lumii de catre europeni: s-ar putea sa nu fie tocmai adevarata..."
(The Economist, 12 ianuarie 2006)
"?n martie 1421, pornea din China cea mai mare flota navala care a existat vreodata. Corabiile - unele dintre ele av?nd aproape 250 m lungime - se aflau sub comanda loialilor amirali-eunuci ai ?mparatului Zhu Di. Ordinul pe care acestia ?l primisera era ?sa parcurga tot drumul p?na la capatul lumii?.
Calatoria a durat doi ani, si, ?n timp ce navele erau pe drumul de ?ntoarcere catre casa, China deja adoptase politica de autoizolare fata de restul lumii. Astfel, corabiile care, rezistasera periplului au fost lasate sa putrezesca pe tarmuri, iar jurnalele care descriau lungul voiaj au fost distruse, la ordinal noilor conducatori. Odata cu ele au pierit si toate informatiile despre marinarii chinezi care au circumnavigat lumea cu un secol ?naintea lui Magellan, au descoperit America cu 70 de ani ?nainte de Columb si au ajuns ?n Australia cu 350 de ani mai devreme dec?t Cook.
Rezultatul a 15 ani de studiu, cartea lui Gavin Menzies este povestea fascinanta a acestei calatorii, a descoperirilor facute de Menzies si a convingatoarelor devezi care ?i sustin teoria: harti vechi, cunostintele de nevigatie si astronomie ale chinezilor, povestiri ale exploratorilor chinezi supravietuitori si ale navigatorilor europeni, precum si urme lasate de trecerea flotei chineze, inclusiv epavele descoperite ?n sudul Noii Zeelande.
*********
1421 este o stralucita lucrare de reconstituire si cercetare istorica; aceasta carte va schimba radical conceptia noastra despre explorarea lumii si poate ca va duce la rescrierea manualelor de istorie.