Sanatate prin seminte, legume si fructe
Si a zis Dumnezeu: „Iata, va dau voua toata iarba datatoare de samanta pe fata`ntregului pamant, si tot pomul purtator de rod cu samanta de pom intr`nsul; acestea va vor fi voua spre hrana.“Doi oameni de stiinta, Ovidiu Bojor si Raducanu Dumitru, au identificat in Biblie 90 de plante si i-au deticat fiecareia o monografie riguros structurata: mentiuni si semnificatii biblice, descriere stiintifica, compozitie chimica, actiune farmacologica, utilizari terapeutice, mod de administrare si, cand este cazul, contraindicatii. Sunt plante specifice spatiului in care s-au petrecut evenimentele biblice (Aloe, Balsamul, Camforul, Cassia, Cedrul, Finicul, Fisticul, Galbanul, Labdanul, Maslinul, Migdalul, Nardul, Rodiul, Scortisoara, Sicomorul, Smirna, Smochinul, Terebintul, Tamaia etc.), toate accesibile, datorita comertului modern, si cititorului roman; multe sunt insa plante care cresc si in zona noastra. Dintre „miresmele biblice“ fac parte atat derivatele unor plante (uleiuri esentiale, rasini, vin, faina etc.), cat si preparatele din plante folosite in ritualurile religioase mentionate in Vechiul si Noul testament. In prezentarea utilizarii terapeutice ale plantelor, elementele de fitoterapia, aromaterapie si gemoterapie se impletesc cu elementele de sacroterapie, psihoterapie si silvoterapie. In conceptia autorilor, plantele si derivatele vegetale sunt pentru om o hrana complexa, care se adreseaza nu numai trupului, ci si sufletului.
Autorii considera ca intre Stiinta si Credinta nu exista antagonism, ele fiind fetele aceleiasi monede. Pe masura ce metodele de cunoastere a „intregului“ se perfectioneaza, bariera dintre Stiinta si Credinta dispare: ceea ce ieri era considerat miracol, astazi devine realitate.
Aceasta carte dezvaluie tainele plantelor din Sfanta Scriptura si vocatia lor de a ne vindeca suferintele trupesti si spirituale. Despre „sufletul“ plantelor ascuns in substante active si despre sacrificiul lor suprem dau seama cuvintele unuia dintre martirii romani intru credinta: Florile merg atat de departe cu bunatatea lor incat parfumeaza mainile celor care le strivesc.
A doua parte a lucrarii, in 198 de pagini, cuprinde CATALOGUL PRODUSELOR NATURALE DE PE PIATA ROMANEASCA cu datele de contact ale producatorilor.
*****
Sursa informatiei preliminare o constituie Biblia in ansamblul ei,Vechiul Testament si Noul Testament laolalta, pe drept cuvant numita Cartea Cartilor.In paginile ei am identificat 90 de plante, fiecareia dedicandu-i o monografie structurata astfel: mentiuni si semnificatii biblice, descriere stiintifica, compozitie chimica, actiunea farmacologica, utilizari (terapeutice), mod de administrare si, cand a fost cazul, contraindicatii.
Notiuni de planta, riguros determinata stiintific, i-am asociat vocabula mireasma nu din dorinta de a obtine un efect poetic, ci pentru a cuprinde intr-un termen atat derivatele unor plante (uleiuri esentiale, rasini, vin, faina etc.), cat si prepararea din plante folosite in ritualurile religioase despre care se vorbeste in Vechiul si Noul Testament.
Prin subtitlu am dorit sa subliniem ca plantele si derivatele vegetale sunt pentru om o hrana complexa, care se adreseaza nu numai trupului, ci si sufletului.Mai mult inca, am pus sufletul inaintea trupului, pentru ca , se stie de la parintii medicinii, partea nu se poate vindeca fara a trata intregul si nici trupul ignorand sufletul.