Istoria presei, fragment: Sunt aproape cinci secole de când inventia lui Gutenberg a pus la îndemâna oamenilor mijlocul rapid de comunicare a ideilor.
Tipografii au luat locul scribilor, cartea, dintr-un obiect de lux rezervat doar oamenilor foarte bogati, a devenit un mijloc de cultura populara. De la ziarele-manuscrise - «avvisi», mijloc costisitor al regilor, bancherilor, ca Fugger, de a informa si a se informa, ziarul modern este la îndemâna celui mai sarac care participa nu numai la viata statului caruia apartine, ci si la viata planetei.
Astazi, maturatorul de pe strada care îsi cumpara ziarul dimineata la chiosc este mai informat de ceea ce se petrece pe toata suprafata globului decât era Ludovic al XIV-lea într-un an
Pamfil Seicaru
[......]"Volumul are mai multe destinatii decât s-ar crede", spune George Stanca. "Una ar fi cea didactica, pentru ca o istorie este o istorie; ea va folosi atât speciali?tilor, cât si studentilor de la Litere sau Jurnalism. Mai mult, ea este complementara cartii «Istoria presei românesti» a lui Nicolae Iorga prin doua importante capitole privind o sociologie a presei si o istorie a presei mondiale.