Legea medierii. Comentarii si explicatii. Editia 3
Activitatea de mediere ca mijloc de solutionare a conflictelor ocupa un loc din ce ?n ce mai important ?n viata de zi cu zi a societatii actuale, un argument ?n acest sens fiind si recunoasterea medierii ca instrument ?n rezolvarea cerintelor generate de tendintele de globalizare si democratizare. Aceasta importanta a impus si necesitatea reglementarii cadrului sau de desfasurare ?n majoritatea statelor lumii.
Aparitia ?n Rom?nia a unui cadru legal privind activitatea de mediere este rezultatul unui sir de eforturi legislative, ?nceput ?nca din deceniul trecut, constituind un raspuns la preocuparile existente ?n acest sens la nivel european si la dorinta de reforma a sistemului judiciar din Rom?nia.
Despre lucrare
Editia a treia a comentariilor si explicatiilor la Legea medierii nr. 192/2006 cuprinde o actualizare a textului editiilor anterioare, ?n pas cu ultimele interventii legislative ? nu putine la numar ?n ultimii ani.
De asemenea, s-a tinut cont de intrarea ?n vigoare a Codului civil si Codului penal, precum si a celor de procedura, fac?ndu-se adaptarile corespunzatoare.
?n mod egal, recenta decizie a Curtii Constitutionale asupra controversatei proceduri a informarii asupra avantajelor medierii a facut la r?ndul ei obiectul comentariilor. ?n urma admiterii exceptiei, participarea la sedinta de informare este optionala, voluntara ?n toate cazurile. Lipsa dovezii participarii la sedinta de informare nu mai este sanctionata cu respingerea cererii ca fiind inadmisibila, ?nsa refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare, ?n cazul ?n care a acceptat participarea, se sanctioneaza cu amenda judiciara.