Gioconda. Adevaratul roman al capodoperelor
Noaptea, dincolo de vitrine, in muzeele inchise, capodoperele prind viata. Turistii si paznicii o data plecati, ele vorbesc, se povestesc, deapana amintiri imposibil de uitat. Jean-Fran?ois Chaigneau le-a ascultat si le dezvaluie misterele.
Fuga sentimentala a Giocondei ? da, tot cu acelasi zambet indescifrabil, ea nu a uitat de ziua aceea in care a indraznit sa paraseasca Luvrul, stransa in bratele unui italian! ?, umilirea lui Michelangelo, constrans sa sculpteze un om de zapada care se topeste, bineinteles, la primele raze de soare, Afrodita din Cnide, prima femeie goala din istoria artei, sau de ce Caravaggio a parasit Roma in fuga ca sa scape de garzile Papei, si isi va inmuia pensula in sangele Sfantului Ioan Botezatorul.
Treisprezece capodopere, si tot atatea romane. Si mai ales o privire diferita asupra acestor comori in care, sub piatra si lac, palpita pasiunile.
Gioconda, de Leonardo da Vinci ? Judecata de Apoi, de Michelangelo ? Autoportret cu urechea taiata (sau Omul cu pipa), de Vincent Van Gogh ? Autoportret, de Amedeo Modigliani ? Decapitarea Sfantului Ioan Botezatorul, de Caravaggio ? Dansul, de Henri Matisse ? Guernica, de Pablo Picasso ? Infernul, in tripticul Judecatii de Apoi, de Hieronimus Bosch ? 2 si trei mai, de Francisco Goya ? Fornarina, de Rafael ? Falsurile Vermeer, de Van Meegeren ? Afrodita din Cnide, de Praxiteles ? Fetita cu raci, de Paul C?zanne