Atribuita lui Homer, Odiseea este un titlu de referinta pentru cititorul contemporan. Cartea abordeaza o tema universala si complexa: calatoria ca forma a descoperirii de sine, ca metafora a vietii. Prin urmare, de aici s-a nascut o întreaga literatura pe aceasta tema
Odiseea alcatuieste, împreuna cu Iliada, un grup de doua epopei grecesti atribuite rapsodului popular orb Homer. Scrisa ulterior, în a doua jumatate a secolului VIII e.n, Odiseea este una dintre cele mai vechi si renumite opere literare din mitologia antica. Ea prezinta peripetiile regelui Odiseu (Ulise) si ale însotitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasa, dupa razboiul troian. În multe limbi termenul de „odisee“, inspirat de aceasta epopee, desemneaza o ratacire plina de peripetii.
Opera este alcatuita din 12.200 de versuri împartite în 24 de cântece, descriind ratacirile regelui dupa zece ani de razboi si înca alti zece ani de peripetii în drumul sau de reîntoarcere pe mica insula Itaca. Dupa multe aventuri, acesta ajunge acasa îmbracat ca un cersetor, nefiind recunoscut de petitorii sotiei lui credincioase, Penelopa. Aceasta primise veste de la oaspeti despre moartea lui Odiseus, fiind asaltata de petitori. Penelopa opune rezistenta petitorilor, refuzând sa se recasatoreasca, fiind sprijinita în aceasta de Telemah, fiul lui Odiseus.
sursa articolului: Wikipedia org