Moara lui Kalusek. Inceputul represiunii comuniste
Moara lui Kalusek? se ?ncadreaza ?n genul ?memorialisticii de gulag?, si prezinta primii ani ai instaurarii comunismului ?n Romania, si efectele pe care acesta le-a avut asupra unui grup de elevi de la Liceul ?Radu Negru? din Fagaras.
Din subiectele ?ntalnite ?n volum mentionam: deportarea etnicilor germani, epurarile si schimbarile petrecute ?n administratie dupa 1945, falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946 ?n Tara Fagarasului, reactia populatiei si transformarile din societatea acelor ani, schimbarile petrecute ?n sistemul carceral romanesc, trecerea de la Siguranta la Securitate, schimbarile de personal din ?nchisori si mai ales de comportament fata de detinuti.
Cartea aduce o contributie esentiala la cunoasterea modului cum functiona ?n acei ani aparatul represiv ?n Fagaras, si mai ales Siguranta din Brasov, sau ?Moara lui Kalusek? cum o numeste autorul, unde roata morii se ?nvartea ?zdrobind trup dupa trup?.
Nu lipsite de importanta sunt portretele unor fagaraseni sau a altor personalitati care au suferit ?n ?nchisori, si pe care autorul i-a cunoscut ?n acei ani. De mentionat doar Ioan Mogos, Nicolae Mazilu, parintele Arsenie Boca , generalul Leonard Mociulschi, generalul Negulescu .
?n aceiasi categorie, a portretelor, dar de data aceasta a celor aflati de cealalta parte a baricadei, pot fi mentionati tortionarii Kalusek, seful Sigurantei Regiunii Brasov sau Budaca, directorul Penitenciarului Regional Brasov. Nu ?n ultimul rand trebuiesc mentionate descrierile plastice, realiste, ale unor locuri de detentie cum ar fi penitenciarul regional Brasov, ?nchisoarea Vacaresti sau Fortul 13 Jilava.
(sursa articol: crimelecomunismului . ro)