Deopotriva hulit si adorat, vinovat de unul dintre cele mai sangeroase episoade ale Evului Mediu, Inchizitia, mar al discordiei atat in familie cat si in societatea omeneasca, Diavolul a suscitat dezbateri aprinse inca din cele mai vechi timpuri.
Rodul unei documentari minutioase, Diavolul lui Giovanni Papini nu este o istorie a opiniilor si credintelor privitoare la Diavol, o calatorie mai mult sau mai putin erudita, mai mult sau mai putin distractiva printre legendele vechi si noi despre Diavol, o prezentare speculativa si fada, desprinsa din registrele scolasticii traditionale sau o carte despre moralitate, proiectata sa apere sufletele oamenilor de capcanele si asalturile Diavolului.
Aceasta carte s-a nascut din dorinta de a afla adevaratele motive ale revoltei lui Lucifer (care nu sunt acelea indeobste cunoscute), de a vedea adevaratele relatii dintre Dumnezeu si Diavol (care sunt mult mai cordiale decat se crede) si de a crea posibilitatea unei incercari, facute de o parte a omenirii, de a-l repune pe Diavol in situatia sa de la inceput, eliberandu-ne astfel pe toti de tentatia raului.
Dedicata mintilor deschise, Diavolul a incercat sa deschida un dialog refuzat de multa vreme de forurile religioase care guverneaza omenirea. Raspunsul Bisericii Catolice: cartea a fost retrasa din librarii si incinerata, iar mai apoi a fost interzisa si Giovanni Papini a fost excomunicat.