Doua secole impreuna. Evreii si rusii
De la anarhisti la bolsevici, de la pogromuri anti-evreiesti pana la revolutia comunista.O carte care zguduie istoria dezvaluind implicarea a evreilor in pregatirea si instaurarea comunismului in Rusia si in lume.
O perspectiva istorica impartiala care propune sa reconstituie, avand ca punct de sprijin documentele si dovezile istorice, istoria evreilor in Rusia incepand cu sfarsitul secolului XVIII pana in perioada contemporana.
Nu, nu putem spune ca evreii au fost aceia care au organizat revolutiile din 1905 sau din 1917, dupa cum nu putem spune ca e vorba de cutare sau cutare natiune care le-a pus la cale.
La fel, nici rusii, nici ucrainienii, luati in ansamblul lor ca natiuni, nu au fost cei care au organizat pogromurile (Alexandr Soljenitin)
Fragmente: Doua secole impreuna. Evreii si rusii inainte de revolutie“Credinta superstitioasa în forta istorica a comploturilor (de tip individual sau colectiv) lasa cu totul deoparte cauza principala a esecurilor de care au avut parte atât indivizii, cât si statele: slabiciunile omenesti. Slabiciunile noastre rusesti au fost cele care au determinat tristul curs al istoriei noastre – absurditatea schismei religioase provocate de Nikon, violentele nesabuite ale lui Petru cel Mare si incredibila serie de ciocniri care i-au urmat, obisnuinta seculara de a ne risipi fortele pentru cauze care nu ne apartin, suficienta înveterata a nobilimii si rigiditatea birocratica de-a lungul întregului secolul al XIX-lea.“
(Alexandr Soljenitin, Doua secole impreuna. Evreii si rusii inainte de revolutie vol. 1)
„Nu printr-un efect al unui complot urzit din afara ne-am lasat taranii în mizerie. Nu un complot a determinat grandiosul si crudul Petersburg sa înabuse blânda cultura ucraineana. Nu din cauza unui complot patru ministere nu au fost în stare sa se puna de acord în privinta asumarii unui dosar sau altul, si nu din cauza unui complot si-au petrecut ani întregi în sicane epuizante, mobilizând toate nivelurile ierarhiei. Nu este rezultatul unui complot faptul ca împaratii nostri, unul dupa altul, s-au dovedit incapabili sa înteleaga evolutia lumii si sa defineasca adevaratele prioritati. Daca ne-am fi pastrat puritatea si forta care ne-au fost insuflate odinioara de Sfântul Serghie din Radonej, nu ne-am mai teme de nici un complot din lume.“
(Alexandr Soljenitin, Doua secole impreuna. Evreii si rusii inainte de revolutie vol. 2)
„Nu, nu putem spune în nici un caz ca evreii au fost aceia care au „organizat“ revolutiile din 1905 sau din 1917, dupa cum nu putem spune ca este vorba de cutare sau cutare natiune care le-a pus la cale. La fel, nici rusii, nici ucrainenii, luati în ansamblul lor ca natiuni, nu au fost cei care au organizat pogromurile. [...] Sa ne aplecam asupra reflectiilor profunde ale unui evreu emigrat în timpul acestui Exod: «Evreii din Rusia au trait o experienta fara precedent de fuziune cu poporul si cultura rusa, au participat la destinul si la istoria Rusiei, pentru ca mai apoi sa se îndeparteze brusc,asa cum în fizica un corp se îndeparteaza de un alt corp cu aceeasi greutate». [...] Ceea ce este cel mai uimitor, în acest Exod, e ca a fost voluntar si s-a produs în momentul în care asimilarea se afla în punctul cel mai înalt.» [...] “
(Alexandr Soljenitin, Doua secole impreuna. Evreii si rusii inainte de revolutie vol. 3)
„Si totusi, emigrarea evreilor din URSS a inaugurat, fara îndoiala, o importanta miscare cu valoare universala. Începutul Exodului marcheaza limita celor doua secole în care evreii si rusii au trebuit sa traiasca împreuna. De aici înainte, orice evreu rus a capatat posibilitatea de a hotarî singur daca va trai în Rusia sau în afara ei. Pe la mijlocul anilor ’80, libertatea de a emigra în Israel va fi deplina, nu va mai trebui sa fie dusa vreo lupta pentru a o obtine. Nimic din ce s-a petrecut în cursul acestor doua secole cu evreii în Rusia [...] nu s-a datorat unor circumstante întâmplatoare la periferia Istoriei. Evreii si-au încheiat ciclul raspândirii lor în jurul Mediteranei pâna în regiunile orientale ale Europei, apoi au început sa se întoarca pe pamânturile de unde plecasera.“
(Alexandr Soljenitin, Doua secole impreuna. Evreii si rusii inainte de revolutie vol. 4)
Despre autor: Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, reintors in Rusia dupa un exil de douazeci de ani, Aleksandr Soljenitin a fost publicat in Romania abia in anii 90.
Este cunoscut in principal ca autor al volumelor Pavilionul cancerosilor, Primul Cerc si Arhipelagul Gulag.