Cu Drumul spre Wigan Pier, un volum-reportaj aparut in 1937, Orwell isi cucereste notorietatea ca scriitor, dovedindu-si extraordinarele calitati de observator al realitatii contemporane.
Aici, isi relateaza experientele din timpul sederii in sumbrele zone industriale din Yorkshire si Lancashire, in nordul Angliei, unde mineritul reprezenta principala sursa de venit – si, adesea, de supravietuire – pentru majoritatea oamenilor din clasa muncitoare.
Implicat fara a-si pierde obiectivitatea, Orwell ofera un set de imagini si povesti impresionante despre viata minerilor, a somerilor si a oamenilor ramasi pe drumuri intr-o lume intunecata si o epoca aspra, intre Marea Criza interbelica si al Doilea Razboi Mondial.
Sensibil la soarta saracilor Angliei, autorul, in ciuda orientarii politice de stinga, nu-si pierde bunul-simt si face o pledoarie pentru socialism, desi, concomitent, ridiculizeaza socialistii de budoar ai epocii.
Drumul spre Wigan Pier, carte care a impresionat publicul britanic, ramine o lectura fascinanta, caci dilemele ei sint si cele ale lumii contemporane.