Gandirea de tip cutie neagra
Gândirea de tip cutie neagra. Cum ia nastere inovatia din esecuriCare este legatura dintre echipa Mercedes de Formula 1 si Google?
Care este conexiunea dintre TeamSky a lui David Brailsford si industria aviatica?
Ce au în comun inventatorul Dyson si jucatorul de baschet Michael Jordan?
Toate au în comun gândirea de tip „cutie neagra“.
Fie ca e vorba de dezvoltarea unui produs nou, de perfectionarea unei abilitati de baza sau de luarea unei decizii critice, gânditorii de tip cutie neagra nu se tem sa-si înfrunte greselile, ci vad esecurile ca pe un mod foarte bun de a învata. Mai degraba decât sa îsi nege greselile, sa dea vina pe altii sau sa îsi acopere urmele, aceste institutii sau indivizi analizeaza greselile ca parte a strategiei lor de a avea succes. Câti dintre noi pot spune, cu mâna pe inima, ca au o relatie atât de sanatoasa cu esecul?
Învatarea din greseli are statut de cliseu, dar aceasta carte ne dezvaluie povestea uimitoare din spatele celei mai puternice metode de învatare a omenirii, precum si arsenalul de tehnici folosite de unele dintre cele mai inovatoare organizatii. Ne dezvaluie si pericolele ce ne pândesc daca nu învatam din greseli – sute de mii de pacienti mor din erori medicale evitabile, din cauza lipsei gândirii de tip cutie neagra.
Reusitele creative au la baza mai multe esecuri. Aceasta carte stralucita ne demonstreaza ca inventia adevarata consta în întelegerea si depasirea acestor esecuri, pe care trebuie sa învatam sa le acceptam si sa le primim cu bratele deschise. – JAMES DYSON, designer, inventator si antreprenor
Returul era punctul forte al lui Matthew Syed pe vremea când era jucatorul de tenis de masa numarul unu al Marii Britanii. Nimic nu trecea de el. Returul este si subiectul acestei carti cu o acoperire extraordinar de mare. Returul sperantei, returul experientei – nu doar determinarea unui sportiv de a gasi succesul prin lectiile esecului, dar si hotarârea unui umanitarist. O carte care ne provoaca sa facem lucrurile mai bine. – HOWARD JACOBSON, câstigator al Premiului The Man Booker
Matthew Syed demonstreaza ca schimbarea atitudinii fata de esec poate revolutiona modul în care privim succesul. Esecul nu ar trebui sa fie o rusine sau o stigmatizare, ci ar trebui privit drept provocator si revelator. Plina de povesti bine spuse si concluzii stiintifice strategic plasate, Gândirea de tip cutie neagra va schimba pentru totdeauna modul în care gândim despre greseala.
DANIEL PINK, autor al Drive si A vinde e omeneste