Opere I. Integrala prozei scurte
Samuel Beckett, cistigator al Premiului Nobel pentru Literatura, este unul dintre cei mai profunzi, mai originali scriitori ai secolului XX.
Felul in care proza lui exprima suferinta si izolarea constiintei umane a schimbat fata literaturii universale.
Beckett vorbea despre proza scurta ca despre unul dintre momentele importante ale operei sale, un mediu extrem de intens in care si-a distilat ideile.
Strinsa intr-un singur volum, proza lui da imaginea evolutiei artistice, dezvaluindu-i in acelasi timp scriitura ca parte a unui proces intr-o perpetua mobilitate.
Recomandari: Opere I. Integrala prozei scurte, Samuel Beckett
?Acum, ca negura anilor ?50 s-a risipit, iar etichete precum ?ab-surd?, ?existentialist? si Dumnezeu mai stie ce au disparut de la sine, e din ce in ce mai limpede cit de mult este legata proza lui Beckett de cotidian, de lucrurile obisnuite. Realul straluceste, totul este imanenta, totul este acolo. In proza lui Beckett, momentul este rege.?
(The Observer)
?In mintea majoritatii cititorilor, numele lui Beckett este legat de misteriosul Godot, care pina la urma ar putea sa vina sau nu ? dar care, orice am spune, a creat starea de spirit a unei generatii.
In proza sa, Beckett este artistul posedat de viziunea unei vieti neconsolate, lipsite de orice urma de demnitate sau de speranta mintuirii, in fata careia minciuna e inutila. Beckett da expresie acestei viziuni printr-o limba de o rara vigoare stilistica si subtilitate intelectuala: iata ce-l aduce in rindul celor mai mari prozatori ai secolului XX.?
(J.M. Coetzee)
?Nefericirea e cel mai distractiv lucru din lume, credeti-ma. Da, da, e cel mai comic lucru ce vi se poate intimpla.?
(Samuel Beckett)