Dupa doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, St?phane Courtois formuleaza o serie de teze privitoare la originea si evolutia totalitarismului. In opozitie cu tezele traditionale ale lui Hannah Arendt si George Mosse, care vad radacinile totalitarismului in statul nazist si in cel stalinist, Courtois subliniaza rolul fundamental al lui Lenin si al bolsevismului in aparitia acestui fenomen politic.
Pe baza informatiilor extrase din arhivele de la Moscova, el redefineste rolul lui Stalin si natura crimelor in masa comise de regimurile comuniste ? asa-numitul ?genocid de clasa?, singurul fenomen care poate explica foametea din Ucraina sau asasinatele din Cambodgia.
In final analizeaza memoria tragica a comunismului in Europa Centrala si de Est, memoria glorioasa a comunismului in Europa Occidentala ? in special in Franta ? si memoria paradoxala a URSS-ului in Rusia lui Vladimir Putin care il reabiliteaza pe Stalin. Un capitol special este dedicat dictaturii comuniste din Romania si crimelor comise in numele acesteia.
Cuprins:
Comunismul secolului XX sau razboiul civil permanent ? Lenin si distrugerea intelighentiei ruse ? Stalin si evreii ? Kominternul: o elita de tip nou ? Cartea neagra si cercetarea istorica a comunismului ? Rafael Lemkin si problema genocidului in regimul comunist ? ?Raportul secret? al lui Hrusciov: fractura sistemului comunist ? Memorialul Sighet: istoria si memoria crimelor comuniste in Romania ? Onoarea pierduta a stangii europene ? Manipularea istoriei: continuitatea unei practici sovietice