Lucrarea apare cu prilejul implinirii a 1910 ani de la capturarea tezaurelor regale dacice de catre romani si a 100 de la ducerea in gura lupului, la Moscova, de catre Guvernul Romaniei a marelui tezaur al Bancii Nationale a Romaniei!
Întreaga planeta sufera de pe urma crizei financiare. Putini stiu însa ca omenirea a mai trecut prin astfel de momente, nu doar în secolul trecut, ci chiar în Antichitate.
Prima situatie de criza a fost provocata de stramosii românilor: aurul dacic confiscat de împaratul Traian dupa razboaiele dacice a generat în Imperiul roman un mare dezechilibru financiar.
În urma cu mai bine de 2.000 de ani, romanii se bucurau de o prada de razboi impresionanta, 165,5 tone de aur si 331 de argint, fara sa stie ca fericirea avea sa fie de scurta durata. Cantitatea imensa de metal pretios avea sa duca la prabusirea pretului aurului...
1600 de ani mai tarziu, din minele de aur ale Muntilor Apuseni si din zona Baia Mare se extrageau aproximativ 20% din productia mondiala de aur, productia din minele romanesti rivalizand cu productia de aur a Mexicului si a marilor mine de aur din Africa de Vest...