În noul lui mare roman, Evgheni Vodolazkin ramâne fidel universului sau literar, continuându-si într-un mod sclipitor meditatia asupra timpului, memoriei si iubirii, si îsi pastreaza capacitatea de a-si surprinde mereu cititorul în alt fel, de aceea am putea afirma ca Laur, Aviatorul si Brisbane alcatuiesc o trilogie.
La 50 de ani, Gleb Ianovski, un virtuoz al chitarei recunoscut international, nascut la Kiev, cu studiile facute la Sankt-Petersburg si care cunoaste succesul la München, e diagnosticat cu boala Parkinson.
Un autor rus întâlnit întâmplator vrea sa-i scrie biografia, si astfel Gleb porneste pe firul amintirilor, în încercarea de a gasi un nou sens existentei sale.
Tot întâmplarea îi prilejuieste întâlnirea cu Vera, fiica de 13 ani a unei iubite din tinerete, si ea extrem de talentata la pian, si ea macinata de o boala grava.
Conceput pe doua voci, a muzicianului si a biografului sau, pendulând între prezent si trecut, Brisbane e un roman simfonic în care moartea e învinsa nu prin muzica, nici prin iubire, ci prin puterea memoriei si a cuvântului.
„Cu orasul Brisbane propriu-zis romanul meu nu are nici o legatura; altfel nu i-as fi dat acest titlu“, declara Vodolazkin într-un interviu.
Si totusi Brisbane e cheia întregii povesti.
„Cred ca mesajul romanelor mele este acesta: «Nu te lasa prada disperarii». El se aude si în Brisbane, în care eroul principal pierde sensul vietii; dar viata e mai cuprinzatoare decât sensul ei.“
– Evgheni Vodolazkin