Cuplul, intre dezirabil si periculos
Sunt cuplul si familia doua concepte diferite? Ce ne motiveaza sa formam un cuplu? Odata format, cum putem mentine echilibrul ?n relatia noastra, cum putem ?ntretine focul viu, ?nsa la acea intensitate care nu provoaca arsuri, ci ?ncalzeste si energizeaza?
Daca p?na nu de mult familia avea o importanta primordiala, ?n ultimele decenii ideea de cuplu a ?nceput sa prinda tot mai mult contur ?n asteptarile si ?n vietile noastre. Acum stim ca un cuplu nu este indestructibil, stim ca o relatie de iubire, necultivata, se stinge, stim ca nu e suficient dar nici obligatoriu sa ai copii sau bunuri comune pentru a forma un cuplu ci, din contra, decizia de a "ne aseza" pare sa afecteze relatia amoroasa. Viata de cuplu a devenit mai savuroasa, dar si mai periculoasa.
?n volumul de fata, cunoscutul autor francez ne ?nvata "mersul pe s?rma" al unei relatii de cuplu satisfacatoare si de durata, ?n care fiecare partener e invitat sa-si exercite libertatea de alegere, responsabilitatea, imaginatia, construind si reconstruind permanent ?mpreuna viata ?n doi.
Robert Neuburger este psihiatru, psihanalist, terapeut, iar principalul sau domeniu de interes ?l reprezinta cuplul. Preda la Universitatea Libera din Bruxelles, formeaza si supervizeaza psihoterapeuti. La Editura Trei a mai aparut, de acelasi autor, Prima sedinta de psihoterapie ? 20 de motive de a face (sau nu) psihoterapie.