Epictet Opere 1. Manualul
Epictet și-a petrecut formarea sub filosoful roman Musionus Rufus, alături de care a parcurs „programa” stoică clasică: logică, fizică și etică.
După dobândirea libertărții și-a petrecut întreaga carieră predând filosofie și recomandând o rutină zilnică de autoexaminare.
Discipolul lui Epictet – Arrian - a publicat mai târziu notele și discursurile maestrului stoic.
Encheiridion, sau Manualul reprezintă o distilare a învățămintelor lui Epictet.
Ideea centrală este cea conform căreia singurul aspect asupra căruia un individ are control este mintea acestuia.
Lumea exterioară, inclusiv corpul, este în cea mai mare parte dincolo de controlul nostru, iar evenimentele exterioare nu sunt în sine nici bune, nici rele, iar numai atitudinea față de aceste eveniemente poate avea anumite calități morale.
Un inamic poate produce daune fizice, dar nu se poate atinge de suflet, la fel cum nimeni nu poate opri pe altcineva de la a fi virtuos – lucru care, explică Epictet în acest ghid, depinde doar de urmarea prescrierilor naturii și vocii rațiunii.
„Există, într-adevăr, medicamente mai eficiente şi mai puţin riscante decît cele prescrise de medicii psihiatri.
La rîndul nostru, cu această carte în mînă, putem proclama şi noi, în beneficiul nevroticilor din preajma noastră (şi al propriilor noastre nevroze): „Epictet, nu antidepresive!” Veţi vedea că funcţionează…”
Andrei Pleşu
Fragment din cartea "Manualul lui Epictet"
"Pe oameni ii tulbura nu ce se intampla,
ci gandurile lor legate de ce se intampla
Pe oameni ii tulbura nu ce se intampla, ci gandurile lor legate de ce se intampla; nu este defel inspaimantatoare, de pilda moartea (caci asa i se arata si lui Socrate), ci parerea in privinta mortii: pentru ca daca aceasta este inspaimantatoare, atunci si moartea este inspaimantatoare.
Asadar, ori de cate ori dam de o piedica, ori suntem tulburati, ori intristati, sa nu punem niciodata vina in seama altuia, ci doar noastra, si anume in seama parerilor noastre.
A pune in seama altora pricinile pentru care faptele au decurs prost este propriu unui om needucat; a si le pune in seama sa, inseamna ca educatia a inceput; a nu le pune in seama nici altcuiva, nici sinelui inseamna ca educatia s-a desavarsit."