Eros si civilizatie. O cercetare filosofica asupra lui Freud
Satisfacerea ne?ngradita a nevoilor instinctuale ale omului este oare compatibila cu limitarile impuse de progresul civilizatiei?
Lansata de Freud ?n celebrul text Disconfort ?n cultura (1930), ?ntrebarea este reluata peste un sfert de veac de catre Herbert Marcuse, eminent filosof din scoala de la Frankfurt.
?n vreme ce Freud ofera un raspuns pesimist, vorbind despre inevitabila subjugare a instinctelor umane de catre societatea represiva, Marcuse ?ntrevede o cale de ?mbl?nzire a agresivitatii Civilizatiei prin forta unificatoare, vitala si ludica a Erosului. Solutiile de emancipare sugerate de catre Marcuse au influentat profund miscarile studentesti, ecologice, anticolonialiste sau de eliberare sexuala din ultima jumatate de secol.
De aceea interesul pentru criticile sale trece dincolo de stiintele socio-umane, ?nspre toti cei ce vor sa ?nteleaga mecanismele alienante ale ?societatii abundentei".
Acest eseu foloseste categorii psihologice, deoarece ele au devenit categorii politice. Exista procese psihice, altadata autonome si identificabile, care sunt absorbite de functia individului ?n stat - de catre existenta sa publica. Problemele psihologice se transforma asadar ?n probleme politice
Herbert Marcuse
Pornind de la Freud si de la traditia eliberatoare a filosofiei si culturii, Marcuse schiteaza tabloul unei civilizatii ?n care alienarea si reprimarea sunt ?nlocuite de dimensiunea libidinala si nealienanta a muncii, jocului si sexualitatii libere si deschise, toate acestea conduc?nd mai departe catre emancipare si fericire.
Douglas Kellner, editor al seriei The Collected Papers of Herbert Marcuse
Herbert Marcuse (1898-1979) s-a nascut la Berlin, a fost asistentul lui Martin Heidegger, dar si membru al scolii de la Frankfurt. A fugit din Germania ?n 1933, stabilindu-se ?n SUA, unde a devenit un reper intelectual pentru protestele civice din anii ?60-?70, dar si pentru critica sociala cu radacini marxiene si freudiene.