Formele fundamentale ale angoasei. Studiu de psihologie abisala
?Angoasa apartine inevitabil vietii noastre. Luand mereu chipuri noi, ea ne insoteste de la nastere pana la moarte. Istoria umanitatii lasa mereu sa se vada noi si noi incercari de a o stapani, a o diminua, a o invinge sau a o lega. In aceste directii au facut eforturi magia, religia si stiinta.
Ramane o iluzie sa credem ca putem trai o viata fara angoasa; ea tine de existenta noastra si este o reflectare a dependentelor noastre si a cunoasterii condisiei noastre de muritori.
Putem numai incerca sa dezvoltam forte care sa i se opuna: curajul, increderea, cunoasterea, puterea, speranta, smerenia, credinta si iubirea.
Acestea ne pot ajuta sa admitem angoasa, sa ne confruntam cu ea si sa o invingem mereu. Trebuie sa privim cu scepticism acele metode, indiferent de natura lor, care ne promit ca ne elibereaza de angoasa; acestea nu sunt pe potriva realitatii conditiei umane si trezesc sperante iluzorii.?
(Fritz Riemann)
Fritz Riemann (1902-1979) a studiat psihologia si s-a format ca psihanalist, devenind unul dintre intemeietorii Institutului pentru Cercetari Psihologice si Psihoterapie din Munchen.
A activat ca psihoterapeut si psihanalist formator. Datorita meritelor sale a fost numit membru de onoare al Academiei Americane de psihanaliza. ?Formele fundamentale ale angoasei? este cea mai cunoscuta carte a sa. Faptul ca a ajuns la 36 de editii intr-o cultura mare cum este cea cea germana face inutila orice recomandare.