Gomora. Cealalta Mafie a Italiei
O călătorie în imperiul economic și în visul de dominație al Camorrei.
„Gomora” este o carte scrisă cu prețul libertății.
Sub pază armată de la publicarea ei, amenințat în repetate rânduri cu moartea și forțat să schimbe adrese peste adrese pentru a-și pierde urma, Roberto Saviano urmărește în cartea sa prăbușirea orașului Napoli – orașul său natal – sub dominația Camorrei, o rețea de crimă organizată de o amploare și o ferocitate cutremurătoare.
Camorra se sprijină pe un sistem internațional bine pus la punct – alimentat de traficul narcotice și deșeuri toxice, de activități ilegale în imobiliare și în lumea creațiilor vestimentare de lux – , iar influența pe care o exercită a schimbat treptat viața în Campania, regiunea din sudul Italiei din care face parte și Napoli.
Pentru a scrie „Gomora”, Saviano – familiarizat de mic cu imaginea crimelor și a nedreptății – a pătruns adânc în sânul organizației și a urmărit îndeaproape activitatea cartelurilor pentru a-i cunoaște dedesubturile și a le dezvălui lumii în toate monstruozitatea lor.
"Camorra are o memorie foarte lungă și o răbdare infinită."
Roberto Saviani
„Cea mai importantă carte a Italiei din ultimii ani. Nu-mi pot scoate această carte curajoasă din cap.”
The New York Times Book Review
Din cuprins:
1. Noi nu împărțim un imperiu cu pumnul, noi îl tăiem cu cuțitul.
2. Acest imperiu este Napoli și Campania.
3. Gomora e în mâinile Camorrei.
4. O singura lege: violența.
5. Un singur limbaj: armele.
6. Un singur vis: puterea.
7. O singura placere: sângele.
Fragment:
Camorra nu este o organizatie unică, ci un nume generic pentru numeroasele „familii“ care acționează uneori împreună în diverse afaceri sau care controlează teritorii sau activități concrete ori specifice – imigrație clandestină, prostituție, falsificarea produselor de lux, droguri, cazinouri, deșeuri toxice etc. – și care din când în când se ceartă și se anihilează reciproc, în confruntări de o violență de nedescris.
E vorba de un sistem: la baza sunt pistolarii, vânzătorii de cocaină, heroină si alte droguri, iar la vârf sunt specialiștii financiari, investitorii și industriații cu o putere enormă și cu talent managerial.
Camorra a folosit cel mai bine șansele pe care le-a oferit globalizarea economiei si a profitat cel mai mult de noile tehnologii.
Ultimul capitol al cărtii povestește detaliat una dintre cele mai rentabile actiuni ale mafiei, cu urmari extrem de nocive pentru napolitanii amărâți: activitatea clandestină de a aduce din nordul Italiei în Campania deșeurile și reziduurile toxice din industrie spre a le îngropa în câmp.
Este o activitate care aduce venituri enorme Camorrei, cauzând prejudicii imense celor care trăiesc pe aceste pământuri otrăvite de acizi, care transmit boli oamenilor și animalelor și produselor agricole cultivate aici.
Și, firește, și imigranților clandestini africani, asiatici și albanezi care transportă aceste materiale pentru niște lefuri mizerabile.