Gradinaritul in zonele urbane
''Gradinaritul in zonele urbane''Cartea pe care v-o oferim nu este un manual de legumicultura. Acestea exista si le gasiti pe piata.
Cartea aceasta reprezinta un sumum de exemple cu care speram sa reinviem in Romania o activitate care devenise aproape de masa la inceputul anilor saptezeci.
A venit cutremurul, spatiile virane au fost restrictionate si redirectionate si am ramas cu amintirea (cei mai in varsta).
Am ales traducerea unei carti scrise de un autor care traieste in Canada desi fenomenul microfermelor urbane este la moda in multe locuri din lume:
Canada este o tara in care sceptrul saraciei nu se ridica atat de amenintator deasupra maselor largi;
Canada primeste anual mii si mii de imigranti care, oferindu-si forta de munca, contribuie la intarirea bugetului canadian;
Pensionarul canadian nu tremura la gandul ca maine postasul nu-i va mai aduce pensia, in timp ce pensionarul roman tremura, saracu'! Si cum sa nu tremure daca forta tanara a tarii se scurge sistematic dincolo.
Forta crescuta si educata pe banii omului in putere de atunci care acum e batran, bolnav, sarac si din ce in ce mai singur. Fata de toate acestea as pune o intreare retorica:daca prosperul canadian este atat de interesat sa-si asigure independenta alimentara, noi de ce n-am fi? Ca vremuri mai bune nu vor veni...Cel putin nu la noi.
CUPRINS:
Introducere
Capitolul 1
Casa, dulce...ferma. Legume pentru gatit cultivate in bucatarie
Capitolul 2
Pogoanele din apartament. Agricultura in containere pentru spatii limitate
Capitolul 3
Domenii comestibile. Includeti gradina de legume in proiectul casei
Capitolul 4
Calea intoarsa. De la curtea din spate la gradina de legume
Capitolul 5
Frontul popular sus drapelul!
Capitolul 6
La dispozitia tuturor hraneste-te din orasul tau
Capitolul 7
Intoarcearea la obste domuniul public
Capitoul 8
Pledoarie pentru copaci traiasca livezile publice!
Capitolul 9
Noile ferme urbane cu cat mai mare cu atat mai bine
Capitolul 10
Hrana oraselor in viitor whiz-bang sau wtf?