Hrusciov. Omul si epoca sa
Marea foamete din Ucraina, condamnarea lui Stalin, criza rachetelor nucleare din Cuba... Multa vreme, Hrusciov a fost doar un personaj secundar în biografiile lui Stalin.
Cartea lui William Taubman, bazata pe o documentatie ampla desfasurata pe parcursul a peste 20 de ani, încearca sa-i dea lui Hrusciov locul pe care-l merita în istoria ultimului secol.
Tentativa lui îndrazneata, dar confuza de a reforma comunismul a stat la originea unui lung si straniu proces de ascundere a unui sistem inuman sub o fata umana (la început, a lui însusi).
Pe lânga faptul ca el a pregatit calea pe care Mihail Gorbaciov si Boris Eltîn aveau s-o urmeze dupa un sfert de veac, neputinta lui Hrusciov de a-si aseza tara pe o traiectorie noua, stabila si prospera a anticipat obstacolele care urmau sa stea în calea încercarilor de reforma ale acestora.
Ce i-a atras pe atâtia barbati si atâtea femei spre revolutie si comunism? Ce i-a facut sa ramâna fideli cauzei dupa ce a început teribila varsare de sânge? Ce i-a facut, cel putin pe unii dintre ei, s-o rupa cu propriul trecut si sa încerce sa reformeze regimul?
În sfârsit, ce i-a nemultumit si i-a înfrânt, începând astfel o lunga epoca de stagnare, urmata de prabusirea Uniunii Sovietice însesi? Biografia lui Hrusciov poate oferi cel putin câteva dintre raspunsuri.
Distinsa cu Premiul „Pulitzer” pentru biografie, aleasa „Cea mai buna carte a anului 2003” de New York Times, Chicago Tribune, Los Angeles Times, Washington Post, The Economist si Toronto Globe and Mail