Instrumentele terorii lui Stalin
Serviciile de securitate Ceka, OGPU, NKVD si KGB in anii 1917 - 1991O expunere accesibila si competenta a istoriei oprimarilor politiei secrete sovietice, din 1917, pana la dezintegrarea URSS-ului, cu portrete ale principalelor personaje si ale nenumaratelor victime.
Relatari detaliate ale martorilor despre metodele brutale si nemiloase utilizate de CEKA, OGPU, NKVD, SMERS si KGB.
KGB-ul, devenit faimos in timpul Razboiului Rece, a urmat unei succesiuni de servicii de securitate ale statului la fel de infioratoare, care au datat din primele zile ale Revolutiei Ruse, precum CEKA, OGPU, NKVD si MVD.
Plasand metodele brutale ale lui Stalin intr-un context istoric mai larg, Instrumentele terorii lui Stalin incepe prin a descrie masuri violente de securitate a statului la care au recurs tarii despotici inca de pe vremea lui Ivan cel Groaznic.
Autorul examineaza apoi CEKA, prima organizatie postrevolutionara, acuzata de combaterea contrarevolutiei, ale carei metode au fost atat de nemiloase, incat guvernul bolsevic a desfiintat-o in anul 1922.
Dupa ce a preluat conducerea Partidului Comunist in 1923, Stalin a folosit serviciile secrete pentru deportari in masa ale unor populatii, ca si pentru epurarile anilor 1930, cand majoritatea rivalilor politici ai dictatorului sovietic au fost acuzati in faimoasele „procese‑spectacol”.
Milioane de oameni au fost arestati, sfarsindu-si vietile in gulaguri (lagare de munca silnica), iar altii au fost executati.
Teroarea politiei secrete a continuat si dupa al Doilea Razboi Mondial, cand mii de cazaci si rusi albi care luptasera de partea nazistilor au avut un destin similar. Dupa decesul lui Stalin in 1953, ultima intrupare a politiei secrete sovietice, KGB-ul, a devenit o agentie pentru raspandirea influentei URSS-ului in toata lumea.
Cartea include peste 100 de fotografii cu personaje importante, evenimente-cheie si victime ale terorii politiei secrete sovietice.