A tine un "jurnal de idei" a fost preocuparea constanta a lui Noica incepand din 1939, anul primelor notatii pentru viitorul Jurnal filozofic, publicat in 1944.
Stim ca pana in 1958 umpluse noua caiete cu insemnari si reflectii, caiete care s-au pierdut.
In anii de detentie politica (1959-1964), Noica, desigur, n-am mai facut insemnari.
Dupa moartea lui (1987), s-au gasit, pe langa un caiet din 1958 abia inceput, sase caiete si agende acoperind perioada 1965-1987.
Ele au fost descifrate si publicate sub titlul Jurnal de idei in 1990. Volumul de fata reia cu minime modificari acea editie.
Notatiile Jurnalului -- acumulari de atelier in vederea unor viitoare carti, incercari succesive de definire si nuantare a ideilor filozofice proprii, cugetari, aforisme, comentarii de lectura, insemnari autobiografice -- dau simultan o impresie de policromie si coerenta.
Autorul isi alimenteaza si verifica ideile-obsesie recurgand la cele mai diverse discipline, de la matematica si logica pana la stiintele naturii, teologie sau arte, dar in desfasurarea aceasta speculativa exista o perfecta armonie interna.
Jurnalul de idei este cea mai buna introducere in gandirea lui Noica, in sistemul sau filozofic si chiar in Weltanschauung-ul si psihologia sa.