Manualul recoltei de iarnă
Manualul recoltei de iarnă: Producția de legume pe tot parcursul anului cu ajutorul tehnicilor profund organice și a serelor neîncălzite"Manualul recoltei de iarnă" este o carte utilă pentru toți agricultorii care vor să extindă sezonul agricol pe tot parcursul anului și să obțină profit și legume proaspete fără cheltuieli prea mari.
Această carte vorbește despre culturile, uneltele, calendarele de plantare și tehnicile pe care autorul le folosește pentru a gestiona activitatea agricolă pe durata a patru sezoane.
Volumul completează și actualizează informațiile despre recolta de iarnă din The New Organic Grower (Noul cultivator organic).
Eliot Coleman este un fermier american, director de proiecte de cercetare agricolă, profesor și lector pe teme de agricultură organică, cu o experiență de aproape 40 de ani în agricultura organică și cu un cuvânt greu de spus atât în ceea ce privește cultura legumelor de câmp și a legumelor de seră, cât și în ceea ce privește pășunatul rotațional al bovinelor și ovinelor și creșterea liberă a păsărilor de curte.
Eliot Coleman scrie pe tema agriculturii organice încă din anul 1975, fiind autorul volumelor „Noul grădinărit organic„ și „Recolta în patru sezoane.
„Manualul recoltei de iarnă” te va convinge de faptul că frigul și zilele scurte de iarnă nu reprezintă motive suficient de întemeiate pentru a nu cultiva legume proaspete.
Asta deoarece nu toate culturile de legume au nevoie de temperaturi asemănătoare celor de vară pentru a se dezvolta cel mai bine.
Oricât de neplăcute ar fi temperaturile reci pentru culturile din sezonul cald, cum sunt roșiile, nu la fel stau lucrurile în cazul unor legume precum spanacul, lăptuca, fetica și grăsița de iarnă, care preferă să crească în timpul sezoanelor răcoroase.
Nu doar că multe dintre ele tolerează condițiile de vreme rece și chiar temperaturile care coboară sub nivelul înghețului, ci chiar se dezvoltă și devin mai dulci, mai fragede și mai aromate.
Mai mult decât atât, legumele rezistente la frig sunt mult mai rezistente decât și-ar putea imagina producătorii și, multe dintre ele pot supraviețui cu ușurință la temperaturi de până la –12˚C sau chiar mai mici, câtă vreme nu sunt expuse la stresul suplimentar al condițiilor din aer liber.
În plus, acoperitorile duble sporesc umiditatea relativă din zona protejată, ceea ce oferă o protecție suplimentară față de pagubele produse de îngheț.
Modificările climatice obținute prin combinarea foliilor interioare și exterioare din serele reci reprezintă fundamentul tehnic al conceptului de recoltă de iarnă cu un nivel redus de consum.
Plantarea culturilor de iarnă începe la 1 august, dată care marchează începutul a ceea ce autorul numește „a doua primăvară”.
Autorul ne explică astfel de ce succesul menținerii unei continuități a culturilor pentru recoltarea pe tot parcursul iernii depinde de înțelegerea efectului pe care îl are scăderea duratei zilei și a temperaturilor asupra creșterii perioadei dintre însămânțare și recoltare.
Observăm astfel că alegerea unor perioade de însămânțare exacte pentru plantarea de toamnă este mult mai importantă decât pentru plantarea de primăvară.
Serele și tunelurile joase vor proteja culturile de toamnă pe măsură ce se apropie iarna.
Vom vedea așadar pe parcursul acestei cărți cum putem folosi serele reci, la fel de bune ca și mai vechile și mai costisitoarele solare, pentru a obține recolte de iarnă.
Recomandare:
„Tocmai am terminat de cules primii morcovi, sfecla și ridichile din noua mea «seră rece», din Bedford, New York.
Este nespus de plăcut să culegi salată și legume proaspete în miezul iernii, iar eu le cultiv respectând tehnicile lui Eliot Coleman.
Îi sunt devotată lui Eliot de ani întregi, fiind întru totul de acord cu metodele lui de a cultiva iarna, primăvara, vara și toamna legume și fructe gustoase și nutritive, cu un consum minim de combustibili fosili.
Felicitări pentru noul volum de informații utile, practice, raționale și edificatoare.”
— MARTHA STEWART, autoare de bestsellere, editor de reviste, producător și gazdă de emisiuni de televiziune laureate cu premiul Emmy