Medicul, pacientul sau si boala
Medicul, pacientul sau si boala. Aspecte inconstiente ?n practica medicala
Medicamentul cel mai des folosit ?n medicina generala este medicul ?nsusi; altfel spus, nu doar flaconul sau cutia cu medicamente conteaza, ci maniera ?n care acestea sunt prescrise pacientului ? de fapt, ansamblul atmosferei ?n care medicamentul este dat si luat. ?n cartea de fata, Michael Balint descrie diferite procese inconstiente ce intervin ?n relatia medic-pacient, aspecte care pot favoriza vindecarea, sau pot duce la tensiuni, neplaceri si tratamente lipsite de rezultatul benefic asteptat.
Daca relatia stabilita ?ntre specialist si client poate fi un obstacol ?n calea bunei desfasurari a activitatii, atunci unul dintre modurile ?n care rezultatele profesionale pot fi ?mbunatatite este supervizarea centrata pe reactiile emotionale ale medicului fata de pacientii sai. ?ntelegerea acestor reactii poate oferi date importante despre pacient, pe care specialistul sa le poata folosi mai departe ?n evaluarea cazului si ?n stabilirea unei interventii eficiente.
Numeroase exemple clinice ilustreaza dinamica inconstienta a relatiei terapeutice, precum si modul ?n care se desfasoara grupurile Balint pentru medici.
Michael Balint (1896-1970), studentul si analizandul lui Sandor Ferenczi, este un psihanalist a carui originalitate s-a exprimat at?t ?n activitatea sa clinica, c?t si ?n lucrarile sale. Implicarea ?n dezvoltarea teoriei si tehnicii psihanalitice a fost dublata de preocuparea pentru stimularea ?ntelegerii psihodinamice de catre alte grupuri profesionale, ?n special de catre medici.
La Editura Trei a aparut si una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, Defectul fundamental.