Mintea distrata. Creiere vechi intr-o lume puternic tehnologizataMintea distrata exploreaza, din perspectiva psihologiei si neurostiintelor, modul în care ne confruntam zilnic cu fascinanta, dar extrem de acaparatoare lume a înaltei tehnologii în care traim în prezent.
Cartea ofera atât o baza stiintifica, dar si ilustrari practice ale unor oameni care se confrunta si se acomodeaza cu propriile lor minti distrate, autorii împartasindu-ne o perspectiva unica asupra felului în care lumea noastra, din ce în ce mai saturata de informatii (plina de ferestre pop-up, telefoane inteligente, mesaje, chat, e-mailuri, retele de socializare si jocuri video), a integrat asteptarile ca o persoana sa fie accesibila douazeci si patru din douazeci si patru de ore si sa raspunda instantaneu, ceea ce pune o presiune excesiva asupra creierelor noastre.
Dar cum identificam semnalul relevant pe fondul întregului bruiaj?
Mintea distrata ne propune sa aflam cum si de ce ne este greu sa jonglam cu întreruperile si cu distragerea atentiei, încercând în acelasi timp sa ofere strategii practice pentru a ne schimba comportamentul si a ne îmbunatati functiile creierului, diminuând interferentele si îndeplinindu-ne mai bine scopurile.
Adam Gazzaley este profesor de neurologie, fiziologie si psihiatrie la University of California si conduce centrul de cercetare în neurostiinte Neuroscape.
A scris numeroase articole despre impactul tehnologiei asupra performantelor umane. Pentru Mintea distrata, a primit, împreuna cu Larry D. Rosen, premiul PROSE pentru biomedicina si neurostiinte.
Larry D. Rosen este profesor de psihologia educatiei si a condus departamentul de psihologie de la California State University.
A scris numeroase articole si carti si a coordonat cercetari legate de impactul tehnologiei asupra functionarii cerebrale.