Romanul Neamul Soimarestilor, de Mihail Sadoveanu, publicat in 1915, deschide seria romanelor istorice evocand intamplari din istoria Moldovei de la Stefan cel Mare la Duca-Voda ("Fratii Jderi", "Zodia cancerului sau Vremea Ducai-Voda", "Nicoara Potcoava").
Romanul prezinta lupta razesilor moldoveni din secolul al XVII-lea impotriva boierilor lacomi pentru pastrarea pamanturilor stramosesti, lupta proiectata pe fundalul dramaticelor infruntari pentru domnie.
Prezentarea: Actiunea incepe in vara anului 1612, cu batalia de la Cornul lui Sas, dintre armata lui Stefan Tomsa si armata Movilestilor. De partea lui Tomsa lupta si Tudor Soimaru, personajul principal, alaturi de fratii sai de cruce, Simeon Barnova si Cantemir-Bei.
Tomsa ajutat de Poarta Otomana, de tatari si de munteni, infrange ostile poloneze si cazacesti, care o sprijineau pe vaduva lui Ieremia Movila, si reuseste sa urce in tronul Moldovei.
Intriga. Cu invoirea lui Tomsa-Voda, cei trei prieteni pornesc spre Soimaresti, satul natal al lui Tudor, pe care acesta nu-l mai vazuse din copilarie.
Desfasurarea actiunii. Pe drum il intalnesc pe boierul Stroie Orheianu si ii salveaza fata rapita de hatmanul cazac Vasca. Frumusetea Magdei Orheianu trezeste in inima lui Tudor fiorul necunoscut al dragostei.
Ajungand la Soimaresti, Tudor afla de la mos Mihu ca tatal sau, capitanul Ionascu, fusese ucis de Stroie Orheianu. Pentru moment, vrajit de Magda, crede ca dragostea ar putea sterge ura dintre familiile lor; dar Stroie Orheianu impreuna cu Magda se refugiaza in Polonia asa cum facuse si familia Movilestilor.
In sufletul lui Tudor se da o lupta dramatica intre dragostea sa pentru Magda si datoria de a-si razbuna tatal. Arzand de iubirea pentru fata Orheianului, porneste pe urmele ei in Polonia.
O gaseste, dar fata il umileste prefacandu-se ca nu-l cunoaste, iar Stroie Orheianu il acuza de a fi spionul lui Tomsa, fapt pentru care este inchis. Prietenii sai credinciosi reusesc sa-l scape si el se intoarce la Soimaresti, hotarat sa-si uite durerea din dragoste.
Mos Mihu, vazandu-l suferind, incearca sa-i cultive sentimentul datoriei fata de obstea razesilor si de amintirea tatalui sau. Uncheasul ii povesteste lui Tudor cum neamurile lui au fost prigonite de boierul Stroie Orheianu si cum a fost ucis tatal sau, care se impotrivise nedreptatii boierului.
Cei doi se infatiseaza la judecata lui Tomsa, care, pe baza documentelor de pe timpul lui Stefan cel Mare, le înapoiaza pamanturile rapite abuziv de Stroie Orheianu.
Soimarestii sunt credinciosi domnitorului Tomsa si il apara cand boierii se razvratesc impotriva lui. Are loc o alta batalie intre Tomsa si Alexandru Movila, care venise cu ajutor polon. Fiul Movilestilor castiga batalia si urca in tronul Moldovei. Stroie Orheianu, ca sustinator al Movilestilor, se intoarce in Moldova si incepe prigoana razesilor. Boierul de la Murgeni le pretinde razesilor si restul pamantului lor pentru a-si intregi mosia in schimbul iertarii lui Voda.
Punctul culminant. Nesuportand aceasta noua nedreptate, jignit si amenintat de boier, Tudor Soimaru se apara, ucigandu-l pe stapanul de la Murgeni si infaptuind astfel o dreapta judecata fata de memoria parintelui sau.
Deznodamantul. Conacul boieresc este ars si razesii ara pamantul pentru a sterge urmele nedreptatii si samavolniciei boierului. Magda si sotul ei polon sunt crutati de Tudor si lasati sa plece in Polonia.
Epilogul romanului ne prezinta ceea ce s-a intamplat cu eroii dupa deznodamant. Tomsa se intoarce in a doua sa domnie in Moldova, infrangand ostile vaduvei lui Ieremia Movila.
Tudor impreuna cu sotia sa Anita si cu mos Mihu au infruntat prigoana boierilor, in cele din urma, razesii din Soimarestl urmasi ai lui Tudor, au fost supusi de boieri