Dincolo de autoamagire, dincolo de "gândirea pozitiva" naiva si nerealista, exista un "optimism inteligent" care ne permite sa ramânem lucizi, încrezatori si motivati, sustine psihiatrul francez Alain Braconnier.Pornind de la cercetari de ultima ora din psihologia sociala, autorul contureaza portretul-robot al optimistului si ofera cele mai bune cai pentru a deveni dintr-un fatalist un optimist bine temperat.
Potrivit studiilor, cele trei caracteristici psihice ale optimistului sunt: anticiparea mai degraba favorabila a viitorului, evaluarea corecta a evenimentelor prezente ce trebuie gestionate si un sentiment de "autoeficienta".
Iar pentru a profita de avantajele sociale si psihosomatice ale acestei atitudini încrezatoare, avem nevoie sa redescoperim dragostea de viata si încrederea în noi si în ceilalti dezvoltate în timpul primilor ani de viata, argumenteaza autorul.
Pe lânga micile secrete ale revitalizarii optimismului (incluzând aici si tehnici psihoterapeutice inspirate de psihologia pozitiva sau psihanaliza), cartea recunoaste si virtutile "pesismismui defensiv", cel care ne protejeaza si ne mobilizeaza în împrejurarile potrivnice.
Vestea buna este ca exista un tip de optimism care împaca atitudinea realista si spiritul critic, si pe care l-am putea numi "optimism inteligent". Inteligent, pentru ca este benefic pentru o seama de domenii din viata noastra, dupa cum arata Alain Braconnier.
Cartea sa nu doar ca redefineste un concept ce pare demonetizat, dar propune cititorului sfaturi si tehnici utile pentru a vedea viata cu noi ochi. - Psychologies
Aceasta carte nu este o predica în favoarea optimismului „tâmp".
Optimismul nu poate fi obtinut dând dintr-o bagheta magica, trebuie sa îl cauti, sa muncesti pentru el, sa îl doresti.
Pesimistii pot deveni optimisti datorita cunostintelor precise pe care le avem astazi despre psihologia optimistilor si, deci, si despre mijloacele de a transmite eficient aceasta atitudine, fara a nega însa problemele. - Autorul