Paradisuri pierdute. Străbătând secolele vol. I
Seria "Străbătând secolele" lansează o provocare extraordinară: povestirea istoriei omenirii sub o formă pur romanescă, intrarea în Istorie prin istorisiri.Un proiect conturat acum mai bine de 30 de ani și la care Éric-Emmanuel Schmitt a lucrat neobosit, adunând informații istorice, științifice, religioase, medicale, sociologice, filozofice, tehnice, lăsându-și în același timp imaginația să proiecteze personaje puternice, de neuitat, și o poveste fascinantă.
Paradisuri pierdute este începutul acestei aventuri unice, al cărei protagonist e Noam.
Născut acum 8000 de ani, într-un sat lacustru, în sânul unei naturi paradiziace, el este silit să se revolte împotriva alor săi când o întâlnește pe fascinanta Noura, grație căreia se descoperă pe sine.
Noam înfruntă și o calamitate palpabilă: Potopul.
Revărsarea apelor îl impinge pe Noam în istorie și îi hotărăște destinul.
„Metoda lui Schmitt ajunge aici la apogeu: formulează marile întrebări filozofice, psihologice și sociale prin intermediul unor personaje-cheie.
Legătura noastră cu natura, complexitatea relațiilor de dragoste și de familie, avantajele și dezavantajele progresului, automatizarea individului în cadrul grupurilor, rădăcinile rasismului, raportul cu invizibilul și divinitatea, percepția propriilor emoții: în acest roman, strămoșul nostru Noam, dar și tatăl lui, Pannoam, uriașul Barak, soția Mina, fiul Ham, Noura, iubirea imposibilă, întruchipează toate aceste întrebări cu o profundă umanitate.
O umanitate magnifică, marca dintotdeauna a scriitorului Schmitt.“ — Le Matin
Despre ciclul romanesc Străbătând secolele
Străbătând secolele lansează o provocare extraordinară: povestirea istoriei omenirii sub o formă pur romanescă, intrarea în Istorie prin istorisiri, ca și cum Yuval Noah Harari s-ar întâlni cu Alexandre Dumas.
Fiecare dintre cele opt titluri ale acestei imense aventuri editoriale este legat de o vârstă decisivă a Istoriei lumii:
1. Paradisuri pierdute (sfârșitul neoliticului și Potopul);
2. Poarta cerului (Babelul și civilizația mesopotamiană);
3. Soarele întunecat (Egiptul faraonilor și Moise);
4. Lumina fericirii (Grecia secolului al IV lea î.Hr.);
5. Cele două împărății (Roma și nașterea creștinismului);
6. Mistificarea (Europa medievală și Ioana d’Arc);
7. Timpul cuceririlor (Renașterea și descoperirea Americilor);
8. Revoluții (Revoluții politice, industriale, tehnice).