Ramai cu bine. Scrisori catre Lucilius
Volumul Ramai cu bine contine scrisori care au fost trimise de Seneca acum 2000 de ani si acum au ajuns la noi.
Ramai cu bine nu este doar o forma de a lua ramas bun la incheierea unei scrisori, ci si o aducere aminte: “Eu plec, tu ramai cu tine. Intotdeauna esti cu tine. Ai grija de ceea ce este cu adevarat al tau - timpul tau si partea ceea buna din tine!”
Daca lipseste tinta, viata e o ratacire - Seneca Fragment din cartea "Ramai cu bine" de Seneca
"scrisoarea 4.
1. Continua cum ai inceput si grabeste-te pe cat poti, ca sa te bucuri cat mai mult de un spirit indreptat si bine asezat.
Vei afla bucurie chiar in stradania de indreptare, chiar in stradania de buna asezare: este insa o placere de un fel diferit cea care provine din contemplarea unei minti lipsite de orice pata si stralucitoare.
2. Iti aduci cu siguranta aminte ce bucurie ai simtit cand, lepadand haina de copil, ai imbracat toga de barbat si te-ai dus in for: asteapta-te la mai mult atunci cand iti vei fi lepadat sufletul de copil si intelepciunea te va fi trecut in randul barbatilor.
Caci de la o varsta incolo nu mai este vorba de copilarie, ci, mai grav, de infantilism. Iar ceea ce este inca si mai rau e ca avem autoritatea unor batrani, dar defecte de copii - ba chiar nu atat de copii, cat de tanci: copiii se sperie de lucruri marunte, tancii, de unele inchipuite, noi - si de unele, si de altele.
3. Mergi mai departe: vei intelege ca unele lucruri sunt cu atat mai putin de temut cu cat provoaca mai multa spaima. Nici un rau care pune capat nu este un mare rau.
Moartea ajunge la tine: aveai motive sa te temi daca ramanea cu tine; numai ca, in mod necesar, ori nu ajunge inca la tine, ori trece peste tine.
4. „Este greu - spui tu - sa-ti faci sufletul sa dispretuiasca viata."
Nu vezi din ce motive neinsemnate este dispretuita?
Unul isi pune gatul in lat in fata portilor iubitei, altul se arunca de pe acoperis ca sa nu-l mai auda pe stapanul lui inveninat de furie, altul isi infige un pumnal in maruntaie ca sa nu fie adus indarat in sclavie; nu crezi ca virtutea poate face ce a facut frica nestapanita?
Nu poate duce o viata senina cel care se gandeste prea tare sa o prelungeasca, cel care numara, intre bunurile de pret, anii numerosi."