Timpul ce ni s-a dat. Memorii 1947-1959
Timpul ce ni s-a dat – un manual de istorie a unor vremuri cumplite!Annie Bentoiu (1927–2015) a fost martora atenta a nenumaratelor semne prin care s-a manifestat instaurarea comunismului în România.
Nu s-a multumit sa observe; a citit despre cele traite, a reflectat asupra lor, a descoperit mecanisme.
De aceea, amintirile ei depasesc genul memorialistic.
Ele se constituie într-un veritabil manual de istorie – viu, pasionant – a acelor vremuri cumplite.
In Occident, mi s-a cerut adeseori sa indic o carte din care s-ar putea intelege ce s-a intamplat in Romania in timpul comunismului.
De fiecare data, am ridicat din umeri. Nu avem o asemenea carte.
Nu exista la noi un Pasternak, un Soljenitin, un Bulgakov, un Havel, un Kundera.
Inchisoarea noastra cea de toate zilele de Ion Ioanid si Caietul albastru de Nicolae Balota sunt extraordinare, dar se refera aproape exclusiv la conditia detinutilor politici.
Cum era viata de fiecare zi in „libertate", cum au fost infirmizati sufleteste oamenii, pana la a deveni de nerecunoscut, cum s-a distrus sistematic civilizatia romaneasca nu are de unde sa afle un strain.
Citind "Timpul ce ni s-a dat" de Annie Bentoiu am inteles insa ca a aparut, in sfarsit, cartea din care se poate afla ce experienta tragica au facut romanii, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, timp de mai mult de patru decenii.
Alex. STEFANESCU
O carte cu imens profit pentru intelegerea anilor de inceput ai regimului comunist (anii terorii maxime) este cel de-al doilea volum al memoriilor lui Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. [...]
Scrisul lui Annie Bentoiu are o seninatate aristocratica, o luminozitate structurala care ii da o foarte mare credibilitate.
Spre deosebire de alti autori de literatura memorialistica, victime ale regimului comunist, Annie Bentoiu nu urmareste in primul rand sa scoats in evidenta suferintele prin care au trecut ea si familia sa (evident, nici nu le ascunde), ci sa inteleaga tot ce s-a petrecut, propria viata, dar si specificitatea regimului comunist, resorturile vizibile sau ascunse care au condus spre luarea unor masuri atat de barbare. [...]
Timpul ce ni s-a dat este o pledoarie pentru valorile fundamentale ale vietii si un document de neocolit.
Tudorel URIAN