Romania Penala, vazuta de un senator, fost procuror
România penala, vazuta de un senator fost procuror e o carte de specie noua : literatura procurorilor.Ca toate tarile odata asezate, România are deja multa literatura avocateasca si câteva movilite de literatura judecatoareasca.
E oare de mirare ca în fata muntilor de infractiuni din vremea noastra încep sa se încrunte procurorii si sa noteze în clar, în articole si alineate coroborate, cum ar trebui sa dea pe dinafara închisorile ?
[....]
Tacerea impusa din 1990, mizeria ascunsa, pervertirea si subminarea au sfârsit prin a bloca societatea.
Propaganda, care insulta poporul cum ca ar fi natâng, absent, ticalos, vorbeste zilnic despre propriii ei stapâni : neputinciosi, rupti de realitate, corupti, anume alesi pentru a mentine starea de fapt.
O boala grea. Care nu se mai poate trata cu o mâna forte, ci doar cu una curata.
Vai, câte a mai descoperit media româneasca în ultimele luni ! si contracte veroase, si maidanezi ucigasi, si unguri zaltati, si tortionari din ’50, si mizerii politice cimentate din 1989 încoace – tot felul de lucruri despre care, zice ea, nu stia nimeni, desi toate sunt cunoscute, scanate, vorbite, publicate si postate din plin.
E un nou mod de a face, sub deviza « Lumea începe azi ! », cu oameni pretins noi si curati dar fara CV, carora ni se cere imperios sa le dam credit. Pe lânga cei vechi, gata discreditati dar resapati cu relativizari, dizolvari si optimisme de parada.
Acest ultim circ propagandistic nu mai amuza însa prea multa lume. Cum nici scenele sau scenetele-pretext prin care se lipesc si dezlipesc coalitii, asocieri sau etichete gratie talentelor actoricesti ale unor politruci si birocrati lamentabili.
Valer Marian, fost procuror, nu doar îi urmareste de ani buni, dar îi si interpeleaza în Parlament, cu stiinta a sute de alesi, cerând, ca senator, anchete, sanctiuni, demisii, clarificari. Vai, ce uimita va fi media româneasca descoperind cum a înaintat cu forta cancerul prezidential, executiv, legislativ, institutional si judiciar prin corpul tarii pâna la metastaza de azi !
România penala, vazuta de un senator fost procuror e o carte de specie noua : literatura procurorilor. Ca toate tarile odata asezate, România are deja multa literatura avocateasca si câteva movilite de literatura judecatoareasca.
E oare de mirare ca în fata muntilor de infractiuni din vremea noastra încep sa se încrunte procurorii si sa noteze în clar, în articole si alineate coroborate, cum ar trebui sa dea pe dinafara închisorile ?
Din cuprins : Prolog printr-o veche demisie
Un interviu explicativ din 1990
Declaratii politice si de presa, interpelari si scrisori deschise
Justitia : oarba, neputincioasa, obedienta
Serviciile : o lume mare (numai) pentru scopuri mici
Politia : nepotriviti în locuri nepotrivite
Fiscul : printre brigazi si briganzi
Sefii ANI : probleme mari de integritate
Ministrii si alti înalti demnitari : cine nu stie ? cine raspunde ? cine plateste ?
Despre maghiari : scene si scenete
De când cu USL la putere : stupori, dezamagiri, revolte
Epilog printr-o recenta plângere penala...
Plângere penala împotriva primului-ministru Victor Ponta
Un interviu explicativ din 2013
Valer Marian a fost vicepresedinte al Consiliului FSN Satu Mare în decembrie 1989, iar între aprilie si august 1990 a fãcut parte din Comisia guvernamentala care a anchetat evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu – aceasta experienta s-a încheiat cu demisia sa din procuratura în semn de protest fata de blocarea si/sau temporizarea cercetarilor asupra dosarelor Revolutiei.
Din toamna lui 1990 si pâna în 2008 a activat în media satmareana (Gazeta de Nord-Vest, Avertisment din Nord-Vest) si a colaborat cu articole la publicatii nationale (Expres, România libera, Evenimentul zilei si Adevarul). Unele dintre anchetele sale jurnalistice care expuneau abuzuri ale administratiei publice, ale politiei si justitiei satmarene s-au soldat cu demisii sau anchete penale.
Prefect pentru câteva luni al judetului Satu Mare (iulie 2004-ianuarie 2005), si tot pentru câteva luni director de cabinet al presedintelui Consiliului Judetean Satu Mare (februarie-iunie 2008), devine membru al PSD în vara anului 2008 si este apoi ales senator în doua legislaturi succesive (2008 si 2012).