100 de greseli care au schimbat istoria
100 de greseli care au schimbat istoria. Erori si gafe care au prabusit imperii, au distrus economii si au transformat lumea
De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plina de miscari proaste si de idei mai putin geniale care s-au transformat in dezastre cu consecinte nelimitate.
Acest volum analizeaza o suta de astfel de puncte de cotitura.
Ups... Japonia bombardeaza Pearl Harbor...
Califii din Bagdad cheltuie pana ajung la faliment...
Aztecii ii intampina pe conquistadori cu bratele deschise...
Mexicul ii invita pe americani in Texas si americanii nu mai pleaca...
In timp ce Moartea Neagra face ravagii in Europa, taranii hotarasc ca pisicile sunt cele care aduc boala si le omoara, iar populatia de sobolani care imprastie moartea explodeaza...
Scopul Prohibitiei este o societate mai buna, dar rezultatul inseamna mai multe jafuri si crime, plus utilizarea cocainei, marijuanei si a altor substituti pentru alcool...
Romanii lasa sarcina de a purta razboiul in totalitate in mainile legionarilor barbari... Iar restul este istorie...
In aceste vremuri in care fiecare fornaiala sau balbaiala este inregistrata si retransmisa de sute de ori, este usor sa observi ca nimeni nu e perfect, si ni se reaminteste in permanenta ca a gresi e omeneste.
Oamenii fac greseli - unii dintre ei catastrofale - iar marii lideri ai istoriei reuseau sa greseasca exact la fel de mult cat o fac mult-supravegheatii politicieni din prezent.
Unele dintre aceste greseli au schimbat cursul istoriei intregii lumi sau cel putin al unui continent.
Poate o exista vreun mesaj filosofic ascuns printre recapitularile acestor poticniri si pasi gresiti in marsul istoriei.
Esti liber sa-l cauti. In marea lor majoritate insa, fie in razboi, fie in dormitor, aceste greseli sunt interesante, iar asta este scopul acestei carti.
Poate fi chiar reconfortant faptul ca, in ciuda atator gafe ale trecutului, am supravietuit si chiar am progresat.
Imaginea traseului ocolit pe care l-a urmat lumea pentru a ajunge aici ne ofera si o perspectiva asupra prezentului ilogic, adesea ambiguu, dar intotdeauna fascinant.