Analiza tranzactionala in psihoterapie
Dintre abordarile psihoterapeutice, analiza tranzactionala se distinge prin profunzimea teoriei si gama variata a aplicatiilor sale, putând fi folosita în tratamentul tuturor tipurilor de tulburari psihice, începând cu problemele de zi cu zi si pâna la psihozele grave, în terapia individuala, de grup, a cuplului sau a familiei si fiind aplicata cu succes si în domeniul organizational, educational si în consiliere.Sistemul sau teoretic cuprinde o teorie a personalitatii bazata pe modelul starilor eului, o teorie a comunicarii care include analiza tranzactiilor, o teorie a dezvoltarii copilului bazata pe conceptul de scenariu de viata si o psihopatologie.
Analiza tranzactionala în psihoterapie este prima carte a lui Berne în care apar principiile si conceptele de baza ale noii metode, radacinile psihanalitice ale analizei tranzactionale si referiri la viitoare dezvoltari teoretice si practice: studiul jocurilor psihologice.
Pe lânga expunerea teoretica a gândirii sale, Berne ilustreaza cum actioneaza practic analiza tranzactionala oferind numeroase exemplificari, desene, scheme, diagrame si studii de caz. Este o lucrare clasica în domeniul psihoterapiei, utila si accesibila atât psihoterapeutilor, cât si tuturor celor interesati de analiza tranzactionala.
Eric Berne (1910–1970), celebru psihiatru si psihoterapeut, este întemeietorul „analizei tranzactionale". La începutul carierei, Berne s-a pregatit pentru a deveni psihanalist, parcurgând doua transe de analiza personala cu Paul Federn si Eric Erikson. Dupa 1956 abandoneaza ortodoxia psihanalitica si creeaza o noua orientare psihoterapeutica — „analiza tranzactionala".
Cuprins:Prefata la editia în limba româna
Prefata
Multumiri
Introducere
Capitolul 1. Consideratii generale
Partea I. Psihiatria individului si analiza structurala
Capitolul 2. Structura personalitatii
Capitolul 3. Functia personalitatii
Capitolul 4. Psihopatologia
Capitolul 5. Patogeneza
Capitolul 6. Simptomatologia
Capitolul 7. Diagnoza
Partea a II-a. Psihiatria sociala si analiza tranzac?ionala
Capitolul 8. Relatia sociala
Capitolul 9. Analiza tranzactiilor
Capitolul 10. Analiza jocurilor
Capitolul 11. Analiza scenariilor
Capitolul 12. Analiza relatiilor
Partea a III-a. Psihoterapia
Capitolul 13. Terapia psihozelor functionale
Capitolul 14. Terapia nevrozelor
Capitolul 15. Terapia de grup
Partea a IV-a. Limitele analizei tranzac?ionale
Capitolul 16. Structura mai subtila a personalitatii
Capitolul 17. Analiza structurala avansata
Capitolul 18. Terapia maritala
Capitolul 19. Analiza regresiva
Capitolul 20. Consideratii teoretice si tehnice
Anexa. Un caz finalizat si evaluarea sa la distanta
Index de termeni