Arhiva Mitrokhin 1. KGB in Europa si in Vest
Lucrind timp de aproape 30 de ani in cadrul KGB, dintre care 12 la arhivele Departamentului de Informatii Externe, ofiterul Vasili Mitrokhin a fost printre putinii privilegiati ce aveau acces nelimitat la
documentele strict secrete ale kGB.
Revoltat de actiunile agentiei (asasinate, campanii de denigrare, santaj etc.), dovedite de cele peste 300 000 de dosare secrete pe care le-a administrat, Mitrokhin va trece in taina de partea disidentilor.
Constient de valoarea informatiilor parcurse, incepe sa le transcrie zi de zi si le scoate pe ascuns noaptea, apelind la tot felul de subterfugii pentru a insela vigilenta garzilor, riscindu-si viata clipa de clipa.
Iar in 1992, cind a reusit sa paraseasca Rusia, ajutat de British Intelligence Service, a luat cu el si pretioasele insemnari care constituie esenta acestei lucrari.
Arhiva sa, caracterizata de FBI drept cea mai completa si extinsa primita vreodata dintr-o sursa, include date cuprinse intre epoca stalinista si anii ?80, o istorie a activitatii unei organizatii omniprezente si omnipotente, privita intotdeauna cu respect, daca nu cu teama.
Acoperind o perioada de trei sferturi de veac, de la intemeierea CEKA, in 1918, pina dupa disparitia Uniunii Sovietice, documentele transcrise de Mitrokhin arunca o lumina cruda asupra unor momente notabile ale istoriei contemporane:
marea teroare stalinista din deceniul patru, asasinarea lui Trotki, duelul agentiilor de spionaj in timpul celui de-al doilea razboi mondial si in perioada razboiului rece, revolutia din Ungaria, criza rachetelor sovietice din Cuba, Primavara de la Praga, sindicatul Solidaritatea, interventia sovietica in Afganistan?
O veritabila marturie istorica, cartea de fata dezvaluie adevarul intr-o serie de evenimente majore, cu care multi dintre cititori au fost contemporani, dar nu le-au cunoscut decit in versiunea oficialitatilor vremii.