Cele 4 lentile ale INOVATIEI
Cele 4 lentile ale INOVATIEI: Un instrument puternic pentru gândirea creativaCele 4 lentile ale INOVATIEI: Un instrument puternic pentru gândirea creativa poate fi considerat un manual de inovatie pentru toti cei care îsi doresc sa devina mai creativi, sa vada diferit lucruri pe care generatii si generatii de oameni le-au vazut pâna acum într-un singur mod, sau mai bine zis, în acelasi mod, sau sa îsi învete creierul sa ignore cliseele si sa înceapa sa construiasca idei noi.
Autorul cartii, Rowan Gibson este recunoscut drept unul dintre cei mai însemnati lideri în privinta inovatiei în domeniul afacerilor.
Presa l-a numit ”Dl. Inovatie”, ”Marele Maestru al Inovatiei” sau „un guru printre alti guru” pentru expertiza lui dovedita în domeniul inovatiei prin intermediul celor doua bestselleruri ale sale: „Rethinking the Future” (Regândirea viitorului) si Innovation to the Core (Inovatie pâna în miezul lucrurilor).
Gibson este totodata fondatorul si presedintele Imagination Bridge (un cabinet de consultanta în inovatie la nivel global) si cofondatorul Innovation Excellence – cel mai popular site de inovatie din lume.
Cele 4 lentile ale INOVATIEI este cartea care face mai mult decât sa îti arate cum apar ideile geniale, în ce împrejurari si la ce fel de oameni, ea îti ofera o formula de urmat în acest sens.
Autorul arata cu degetul spre marile minti geniale ale acestui secol: Steve Jobs, Sir Richard Branson sau Jeff Bezos si ale secolelor trecute: Thomas Edison, Henry Ford sau Walt Disney si îti spune: si tu poti fi la fel de creativ ca ei!
Practic, de la Renastere încoace, de când oamenii au încetat sa mai vada creativitatea ca pe un atribut prin excelenta divin, oricine poate fi autorul unei idei geniale. Cu anumite conditii însa.
Rowan Gibson ne dezvaluie asadar în cartea de fata „patru perspective mentale – patru tipare de gândire care au fost caracteristice modului de gândire renascentist si care au devenit combustibilul creativitatii si inovatiei în aceasta era incitanta si profund transformatoare”.
Aceste formula, crede el, poate sta la baza eforturilor de inovatie din oricare companie. Este vorba despre:
• Contestarea ortodoxiilor
• Valorificarea tendintelor
• Canalizarea resurselor
• Întelegerea nevoilor
Plecând de la aceasta „formula” a inovatiei, Gibson face mai departe o analiza a motivelor pentru care inovatia nu atinge nivelul asteptarilor în multe companii moderne, ba mai mult, explica de ce se ajunge de multe ori în cadrul marilor corporatii ca mediul sa fie total nefavorabil inovatiei.