Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
CĂRȚILE ANLUI 2024
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Constantinopol. Capitala Bizantului
Constantinopol. Capitala Bizantului
Editura: Baroque Books
Data aparitiei: 2020
Nr. pagini: 240
Autor(i): Jonathan Harris
Editura: Baroque Books
Colectia: Savoir Vivre Imperial
Disponibilitate: In stoc

Constantinopol, capitala Bizantului sau Regina Cetatilor!

Mit si legenda, istorie si poveste, îngeri si sfinti, palate, biserici, gradini, împarati si împaratese, zarafi, diplomati clarvazatori si eunuci, uluire si invidie, comert, monede si taxe, fortificatii si apeducte, razboaie, uneltiri, victorii, înfrângeri si protectie divina.

Într-un cuvânt, Constantinopol. Orasul spiritului absolut, al miracolelor, ...
Pret: 75,00 lei
buc.
CARTI » Istorie » Constantinopol. Capitala Bizantului

Constantinopol. Capitala Bizantului

Constantinopol, capitala Bizantului sau Regina Cetatilor!

Mit si legenda, istorie si poveste, îngeri si sfinti, palate, biserici, gradini, împarati si împaratese, zarafi, diplomati clarvazatori si eunuci, uluire si invidie, comert, monede si taxe, fortificatii si apeducte, razboaie, uneltiri, victorii, înfrângeri si protectie divina.


Într-un cuvânt, Constantinopol. Orasul spiritului absolut, al miracolelor, al grandorii si al desavârsirii.

Comerciantii arabi si turci aduceau mirodenii, parfum, covoare, portelan si bijuterii, precum si articole din sticla. Italienii din orasele comerciale Amalfi, Bari, Genova, Pisa si Venetia veneau cu aur, cherestea si lâna. Rusii, care coborau pe Nipru si traversau Marea Neagra, aduceau ceara, chihlimbar, sabii si blanuri, iar bulgarii veneau încarcati cu in si miere.

Bravii negustori evrei aduceau mosc, aloe, camfor si scortisoara din China.

Aceste produse erau apoi vândute pe diversele piete din oras. Parfumul, spre exemplu, era comercializat în gherete ridicate în Augusteion, între Milion si Poarta de Bronz.

Dupa ce îsi vindeau marfa, negustorii puteau sa-si încarce navele cu produse cautate la ei în tara, atât dintre cele aduse de alti negustori straini, cât si dintre cele ce proveneau din Constantinopol.

Arabii erau în cautare de blanuri, care se vindeau la preturi ridicate în bazarurile de la Bagdad si Cairo, dar si de matasuri bizantine, desi lumea islamica dispunea de o înfloritoare industrie proprie a matasurilor.

Hainele din matase, migdalele, stafidele, cârmâzul si mirodeniile, mai cu seama piperul, scortisoara si sofranul reprezentau exporturile preferate de italieni, desi luau cu ei tot felul de alte lucruri, inclusiv câte o icoana furata.

Vindeau aceste marfuri cu profit enorm, la cele doua târguri anuale din Pavia.

Într-o zi, muncitorii care lucrau pe santier la Hagia Sofia au plecat la prânz si l-au lasat pe fiul sefului de echipa, în vârsta de paisprezece ani, ca sa pazeasca uneltele pe santierul ramas pustiu. În timp ce baiatul astepta cuminte, s-a pogorât deodata un înger si a întrebat de ce se oprise lucrul.

Auzind ca muncitorii erau în pauza de masa, vizitatorul nerabdator i-a zis baiatului sa dea fuga si sa-i aduca imediat înapoi. Baiatul s-a codit, deoarece promisese sa pazeasca uneltele.

Atunci, îngerul i-a facut promisiunea solemna ca nu se va misca din acel loc pâna ce el nu se va întoarce. Când seful de echipa si oamenii lui au primit mesajul adus de baiat cu respiratia întretaiata, l-au dus pe acesta imediat la împaratul Iustinian, care a dat ordin ca el sa nu se mai întoarca niciodata la catedrala.

În acest fel, Hagia Sofia avea sa aiba propriul ei pazitor pe vecie, deoarece îngerii nu-si calca niciodata promisiunile. Pe ghizi îi încânta de fiecare data sa indice locul, chiar la stânga altarului, unde se presupunea ca îngerul continua sa vegheze.

Autor

Jonathan Harris reviziteaza istoria Bizantului dintr-o perspectiva noua si poate nu întâmplator extrem de actuala.

Imperiul din rasaritul Europei a fost exceptional de longeviv.

qCare sa fie explicatia? – se întreaba istoricul englez. Peste Constantinopol au venit valuri de populatii, de multe ori puternice si agresive, cu armate capabile sa distruga orice împotrivire. si se pare ca solutia salvatoare a fost de cele mai multe ori abila transformare a dusmanilor în aliati si apoi integrarea lor în imperiu.

Autorul este profesor de istorie a Bizantului la University of London.

Ce parere ai despre cartea "Constantinopol. Capitala Bizantului" ?

Cine a cumparat Constantinopol. Capitala Bizantului, a mai cumparat si:
Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3
Mircea Eliade
Însemnări zilnice 1931
Regina Maria a României
Tragatori si mistificatori. Contrarevolutia Securitatii in decembrie 1989
Andrei Ursu, Roland O. Thomasson, Madalin Hodor
Istorie falsa. Zece mari minciuni si cum au modelat lumea
Otto English
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE